En solstrålehistorie har fundet vej gennem et ellers meget regnfuldt og november-mørkt efterår, hovedsageligt bestående af nedslående nyheder omkring vores elendige vandkvalitet og forfærdelige havmiljø. Så er der alligevel gode nyheder at få ind imellem.
I Susåen, der er Sjællands største å, kan man nu med sikkerhed slå fast, at den hvidfinnede ferskvands-ulk har fundet vej tilbage i åen. Den forsvandt fra de danske åløb for mere end 60 år siden, hvor den uddøde på grund af omfattende forurening.
Miljøstyrelsens biologer bekræfter, at man for nylig har opdaget fem hvidfinnet ferskvandsulk-eksistenser i Susåen. Disse fisk, der spændte fra en størrelse på fem til ti centimeter, blev hurtigt genudsat i åen. Men det er første gang, arten er blevet fundet som en del af Miljøstyrelsens overvågning af vandmiljøet, skønt Næstved Kommune tidligere har fundet samme art for små to år siden i 2021.
Biolog Lasse Nyholm fra Miljøstyrelsen siger i en kommentar til fundet, »Vi har set både store og små hvidfinnet ferskvandsulk-eksistenser. Det viser, at de har tilpasset sig i de nye naturgenoprettede forhold i åen, hvilket giver dem mulighed for at formere sig.«
På arter.dk er det muligt at se, hvor disse hvidfinnede ferskvandsulk-eksistenser blev fundet, og læse mere om den sjældne fisk.
Svenske fisk blev udsat i 2018, 2019 og 2020, da Næstved Kommune indfangede 1.300 hvidfinnede ferskvandsulkeksistenser i Skåne, hvor fisken er almindelig. Disse blev sat ud i Susåen på strækninger med klart og iltrigt vand.
Denne udsætning var en del af en plan for at beskytte den sjældne tyk-skallede malermusling, da hvidfinnet ferskvandsulk spiller en afgørende rolle for malermuslingens overlevelse.
Samtidig blev der lagt store sten og træstammer ud for at give ly for fiskene. Endvidere er den lille karpefisk, elritsen, blevet reintroduceret som led i et EU-støttet LIFE-projekt.
Det er kun hvidfinnet ferskvandsulk og elritse, der kan sikre overlevelsen af malermuslingens larver, der sætter sig fast i gællerne på en af disse fiskearter. Cirka 35.000 elritser, der er blevet udsat i de seneste år, har alle haft små muslinge-larver på gællerne. Når larverne forlader fisken, lander de på bunden, graver sig ned og begynder deres liv som en rigtig musling med to tykke skaller.
Danmark har en særlig forpligtelse til at beskytte den tyk-skallede malermusling, da den er omfattet af habitatdirektivet. Miljøstyrelsen vil igen overvåge tyk-skallet malermusling i 2024.