Havisen i Arktis når bundrekord

Havisen i Arktis når bundrekord

Forskere har rekonstrueret havisen i Arktis og konkluderer med at udbredelse af havisen i dag er den laveste i de sidste 1450 år.
Her i efteråret 2011 viste satellit billeder fra Arktis, at havisen havde nået et absolut minimum. Ved at sammenligne og studere havisen tilbage for 1450 år siden, har isen ikke været mindre end den er nu.

Observationen er publiceret i tidsskriftet Nature og er udført af forskere fra det Norske Polar institutet i samarbejde med institutter fra Canada og USA.

Vigtigt for forståelsen af klimamodellerne.
Forskerne har benyttet statistiske beregninger og analyser af iskerner, årringe i træer og sø sedimenter, fra forskellige steder i Arktis, netop for at fastslå udbredelsen af havisen tilbage i tiden.

Som sidegevinst af undersøgelserne for de sidste 1450 år , har forskerne fundet ud af at havisen var på sit maksimum i 1912, slutfasen som omtales som den lille istid.
Specifik viden om klimaet fra dengang er en nødvendighed for at forstå klimaændringerne i Arktis i dag, mener forskerne.

– det er vigtigt at sætte ændringerne, vi i dag ser i Arktis, ind i et større og længere tidsperspektiv, for at forstå processerne som ligger bag – og samtidig ændre klimamodellerne efter dette, siger glaciolog Elisabeth Isaksson fra det Norske Polar institut.

Klimasvaret ligger i iskernerne
Elisabeth Isaksson har bidraget med resultater fra sin iskerneforskning på Svalbard
Svalbard har sine helt klare fordele når der skal klimaforskes, netop fordi Svalbard ligger i et område med skiftende klima har man alle atmosfæiske fænomener og havstrømme, siger Elisabeth Isaksson.

Iskernerne fra Svalbard er vigtige vinedsbyrd som kan sammenlignes med iskerner hentet op fra indlandsisen på Grønland.