Hav-græs, som er almindeligt kendt langs de danske kyster, kan være en uventet kilde til udledning af drivhusgasser, ifølge danske forskere.
Det skriver lektor på institut for Naturvidenskab og Miljø, Miljødynamikgruppen på Roskilde Universitet, Kasper Elgetti Brodersen, i videnskab.dk
Han skriver blandt andet: Du har sandsynligvis set det grønne, bløde hav-græs, der vokser langs kysten. Det er effektivt til at lagre kulstof og hjælper med at reducere udledningen af CO2. Men denne funktion er truet på grund af udledning af næringsstoffer i havene, hvilket kan føre til udledning af drivhusgasser som metan og lattergas.
Hav-græs er levested for en række dyr og bidrager til biodiversiteten ved at fungere som opvækstområde for fisk. Desværre er hav-græssets overlevelse truet af eutrofiering, hvorfor forskere nu undersøger nærmere.
Mange små alger, kaldet blad-epifytter, vokser på hav-græssets blade som et tykt lag. Dette lag reducerer mængden af lys, som hav-græsset får, hvilket hæmmer fotosyntesen og ilt-transporten til plantens rodnet om natten.
Dette problem kan føre til en nedgang i hav-græssets sundhed. Derudover kan det også skabe iltfrie forhold ved bladenes overflade om natten, hvilket muliggør produktion og udledning af drivhusgasser som metan og lattergas.
For at undersøge dette nærmere vil forskerne udføre eksperimenter i laboratoriet ved hjælp af mikrosensorer for at måle udledningen af CO2 og lattergas fra hav-græssets blade. De forventer at have de første resultater klar i slutningen af 2024.
Interesserede kan følge med i projektet på Twitter: @seas_green eller på forskning.ruc.dk/da/persons/elgetti.
Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk her.