Men er der overhovedet grund til bekymring, spøger Fiskeritidende.dk der efterfølgende har været på jagt efter fakta i diverse rapporter og undersøgelser samt forskningsresultater, for at give et mere passende og retvisende svar på om bundtrawl virkelig ødelægger naturen.
Der har på det seneste bredt sig en stadigt mere kras kritik af den fiskerimetode, der overvejende er grundstammen i dansk fiskeri, nemlig trawlfiskeriet.
Her senest med SFs formand fru Pia Olsen Dyhr samt Alternativets fru Franciska Rosenkilde, der fra Folketingssalens talerstol, smed om sig med utroværdige påstande om bundtrawlsfiskeriets ødelæggelser.
Blandt andet mente fru Pia Olsen Dyhr, at naturen i havet halter gevaldigt, fordi man tillader bundtrawl i de indre farvande. Hvilket, efter formanden for SF gør, at mange arter forsvinder. Den samme udlægning havde formanden fru Franciska Rosenkilde fra Alternativet, der mente at man ville få syn for sagen, hvis vandet blev fjernet, så havbunden blev blotlagt. Så ville man opdage at den var død rigtigt mange steder.
Derfor ønsker de to venstrefløjs-politikere, at begrænse og forbyde bundtrawl, kræve mere såkaldt skånsomt fiskeri og plante en masse ålegræs. Disse argumenter er ikke kun udtalt i Folketinget, men også på et Europa-udvalgsmøde har politikere fra de selvsamme partier luftet deres store trawl-bekymringer.
Men er der virkelig grund til bekymring? NEJ – at give bundtrawl skylden for alverdens ødelæggelser holder overhovedet ikke vand, lyder konklussionen fra Fiskeritidende.dk.
JA – Der er bestemte områder, som ser døde ud og steder hvor fiskene er få – men problemet skyldes ikke fiskeri med bundtrawl. Det er istedet typisk pga. iltsvind. Igen og igen har Danmarks Miljøundersøgelser påvist store udfordringer med iltsvind, som i høj grad skyldes udledning af næringsstoffer.
Dermed ikke sagt, at bundtrawl – ligesom al andet fiskeri og alle andre aktivitet på havet – overhovedet ikke påvirker naturen. Nogle arter lader sig påvirke mere end andre feks sø-fjer og sø-aneomer, og af den grund er bundtrawlsfiskeriet allerede den dag i dag reguleret og begrænset.
Fakta er:
- 67 procent af havbunden i de danske farvande er helt fri for bundslæbende redskaber. Ifølge DTU Aqua fisker de danske fiskere med bundslæbende redskaber på ca. 33 procent af havbunden over en 6-årig periode. 75 procent af dét fiskeri forgår på kun ca. 10 procent af den samlede danske havbund
- Fiskeriet med bundtrawl foregår i høj grad på sandbund eller på blød mudderbund, hvor fiskeriets påvirkning af havbunden er forsvindende lille
- Bundtrawl påvirker kun ca. 6 procent af havdyrene
- havbunden genetableres hurtigt
- Der bundtrawles ikke på sten-rev, det ødelægger fiskernes trawlredskaber
- Der bundtrawles ikke på lave dybder og slet ikke på dybder, hvor ålegræsset gror
At forbyde bundtrawl og omlægge alt fiskeri til det såkaldte »skånsomme fiskeri«, virker ifølge Fiskeritidende.dk derfor fuldstændigt overilet.
De skriver videre, at DTU Aqua påpeger at sammenhængen mellem forbud mod trawlfiskeri og vækst i fiskebestandene er uklar – og hvis man omlægger til andre redskaber, så har det iøvrigt andre konsekvenser, såsom negativ effekt på havpattedyr og havfugle, samt flere mistede fiskeredskaber (de såkaldte spøgelses-net mv)
Endelig så er der det famøse ålegræs. Ålegræs er gavnligt for hav-naturen, og her er trawlfiskeriet absolut ikke et problem, da det foregår fra mellem 15 til 20 meter vand og ud, mens ålegræs blot gror ned til under 10 meters dybde.
De grønne folketingspolitikere, der er ude med advarsler og dommedagsprofetier omkring trawlfiskeriet, har intet at have det i – istedet så værner de danske fiskere om havmiljøet – de lever af det og ønsker kun at forbedre det.
Fiskerne udvikler sig hele tiden og omkring bundtrawlsfiskeriet, så forfiner fiskerne hele tiden redskaberne, til lettere udstyr og nye teknologier, så de påvirker hav-bunden og hav-naturen mindst muligt. Samtidig med at dette fiskeri brødføder mange mennesker med velsmagende og klimavenlige fisk og skaldyr. For det er netop det, som bundtrawlsfiskeriet kan, slutter Fiskeritidende.dk