Som tidligere nævnt, kæmper fiskerne med varmen sydpå, mens de grønlandske fiskere har det modsatte problem i det nordlige, hvor koldt sommervejr både fortrænger den eftertragtede loddefisk, men nu også torsken, der har haft en mærkbar nedgang i forhold til sidste år.
Sidste år var der i årets første 6 måneder indhandlet 16.132 tons, hvorimod man i tilsvarende periode i år kun har indhandlet 10.985, svarende til en nedgang på 5.147 tons. Betragteligt og bekymrende lavere hvilket KNARP direktøren Tønnes Berthelsen forklarer med følgende overfor Sermitsiaq.ag, »Vi kunne allerede i foråret udlede af tallene, at torsken var i tilbagegang. Det har været en lang vinter, og torsken trives bedre i et lidt varmere havmiljø. Der har været havis i lang tid i år, og ifølge de fiskere, jeg har talt med, skyldes det kolde hav, at det har været sværere at fange torsk,« syntes at være konklusionen og Berthelsen fortsætter, »Der har været betydeligt færre torsk ved Maniitsoq, hvor der bliver indhandlet flest torsk, og Royal Greenlands fiskefartøj »Maniitsoq« har ikke kun fokuseret på Maniitsoq, som de andre år. Fartøjet har for eksempel også taget til Godthåbsfjorden og ud til Kangaatsiaqs kyst. Og man skal også mærke sig, at større fartøjer ikke længere fisker ved Nuuk, mens enkelte fiskere fortsat venter på at få nye joller,« understreger KNAPK-direktøren i sin forklaring.
Men det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget andet. For der har været fremgang at spore i fiskeriet efter andre arter. Så alt imens det kolde hav har drillet torskefiskeriet gevaldigt, så har det haft den stik modsatte effekt for andre fiskearter som hellefisk og krabber. Det har været direkte gavnligt, for der er indhandlet betydeligt flere hellefisk og krabber end tidligere.
»Positive tal for dette fiskeri«, fortæller Tønnes Berthelsen videre og giver samtidig baggrunden for tallene, der skyldes at der er kommet fire større fartøjer med rimelig stor kapasitet til fiskeriet i Upernavik, hvilket helt klart har været udslagsgivende for de meget positive fangsttal for både krabber og hellefisk.
Kilde: Sermitsiaq.ag FiskerForum.dk