I denne uge er fødevareminister Jacob Jensen (V) i USA, hvor han sammen med en erhvervsdelegation besøger Minnesota og Californien. Formålet med besøget er blandt andet at dele erfaringer om den grønne trepart, der allerede har tiltrukket stor international interesse, ikke mindst fra USA.
Den danske fødevareklynge har længe haft fokus på løsninger til den grønne omstilling, og Aftalen om et Grønt Danmark, som blev til gennem den særlige danske forhandlingsmodel – Grøn Trepart – har skabt yderligere international opmærksomhed. En model, som samler interessenter med vidt forskellige og ofte modsatrettede interesser i samme rum for at finde balancerede løsninger. I trepartsforhandlingerne diskuterer parterne blandt andet, hvordan man kan skabe grønne job, udvikle bæredygtige løsninger og sikre en balance mellem miljømæssige hensyn og arbejdspladsers bæredygtighed. Dette indebærer blandt andet fokus på uddannelse, innovation og investeringer i grønne teknologier for at sikre en bæredygtig fremtid både økonomisk og miljømæssigt.
Sammen med en større dansk erhvervsdelegation bestående af virksomheder og organisationer rejser ministeren til USA for at understøtte den danske eksport til USA, men også for at dele erfaringerne fra Grøn Trepart.
Fødevareminister Jacob Jensen (V): »Med Aftale om et Grønt Danmark har vi indgået en historisk og skelsættende aftale for danske arealer, natur og fødevare- og landbrugsproduktion, som vil skabe forøget vækst og arbejdspladser, samtidig med at vi passer godt på vores klima, miljø og natur. Vi investerer i fremtidens landmænd, som skal sikre den fortsatte udvikling af dansk fødevareproduktion. Og under trepartsforhandlingerne har vi undgået demonstrationer, fordi vi har bragt interessenterne ind i det samme forhandlingsrum og er blevet enige om fælles løsninger. Det er en kunst, som andre lande gerne vil gøre os efter. Vi samarbejder allerede med flere lande om at udvikle og udbrede løsninger, som kan bidrage til en mere grøn og bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion. Med den grønne trepart stiger interessen fra udlandet, fordi vi som en lille fødevareproducerende nation formår at inspirere resten af verden med vores ambitiøse grønne løsninger. Det er jeg enormt stolt af.«
Under besøget i Californien er ministeren inviteret til det californiske fødevare- og landbrugsministerium, hvor han både skal præsentere de konkrete løsninger i Grøn Trepart og styrke det gode samarbejde mellem Danmark og Californien om at fremme en mere klimavenlig mejerisektor gennem udvikling af bæredygtige og innovative løsninger.
Ministerens program omfatter også oplæg på de californiske universiteter UC Davis og Berkeley, hvor man arbejder målrettet med bæredygtig fødevare- og landbrugsproduktion, og hvor der er stor interesse for den danske tilgang til grøn omstilling og samarbejdet på tværs af brancher og sektorer.
Ud over præsentationer af Grøn Trepart besøger ministeren og erhvervsdelegationen en række virksomheder, der udvikler grønne løsninger, samt lokale landbrugsaktører. Blandt besøgene er CHS, en førende global landbrugsvirksomhed ejet af landmænd, samt et lokalt landbrug og en mejerigård, hvor ministeren får indsigt i, hvordan dansk teknologi og ekspertise kan bidrage til mere bæredygtige løsninger.
Fakta
- Californien repræsenterer en af verdens største mejerisektorer, og delstaten står for omkring 20 pct. af den samlede mælkeproduktion i USA.
- Californien stiler med den ambitiøse California Climate Commitment mod at mindske udledningen af drivhusgasser med 85 pct. inden 2045. Det inkluderer store reduktioner i metanudslip og affald fra husdyrgødning.
- Danmark og Californien har siden 2021 haft et succesfuldt samarbejde om at fremme en mere klimavenlig mejerisektor.
- Eksporten af dansk landbrug og fødevarer til USA er i hastig vækst med enzymer, svinekød, akvakultur og maskiner til næringsmiddelindustrien blandt de største eksportkategorier.
- Den danske fødevareklynges eksport til USA er steget pænt over de seneste fem år.
Red. om fiskeriet og den grønne trepart
Den »grønne trepart« er primært rettet mod at skabe grønne løsninger og bæredygtige job inden for områder som energi, byggeri, transport og industri. Fiskeriet kan dog indirekte blive påvirket af de grønne trepartsforhandlinger, især hvis de omfatter emner som havmiljø, biodiversitet og CO2-reduktion.
Selvom fiskeriet ikke nødvendigvis er et centralt fokus i den overordnede “grønne trepart”, kan det blive omfattet af forhandlinger, der vedrører havmiljøet og bæredygtige ressourcer. For eksempel kan emner som skånsomt fiskeri, reduktion af CO2-udledninger fra fiskeriflåderne og beskyttelse af økosystemer i havområder falde ind under disse forhandlinger, afhængigt af de specifikke politiske mål og aftaler.
Så selvom fiskeriet ikke er en direkte del af trepartsforhandlingerne, kan det blive inddraget, når det handler om bredere miljøbeskyttelse og klimaindsatser.