Bølgerne går højt for tiden, specielt udfor Vedbæk Havns fællesområde 5547-DA Vedbæk, hvor Naturstyrelsen her i oktober har givet NCC Roads tilladelse til at udvide deres indvinding af sand og grus til det tidobbelte.
Trods indsigelser fra fiskerne, har Styrelserne fra Søfart, Kultur og Natur godkendt projektet, uden yderligere bemærkninger.
Råstofudvindingens størrelse og omfang, vil ellers for fællesområdet 5547-DA Vedbæk, betyde at man fjerner 1,5 meter havbund jævnt over et areal på tre kvadratkilometer, svarende til mere end størrelsen af Vedbæk by. Tidligere lød tilladelsen på udvinding af 605 ha, fra perioden 1996 til og med 2006 , hvor området blev udpeget til konverteringsområde. Dette blev reduceret til 352 ha, som løb til 2009 hvor denne tilladelse udløb, og efterfølgende blev udnævnt til fællesområde i bekendtgørelsen.
Fiskernes indsigelser
Både Danmarks Fiskeriforening og Vedbæk Fiskeriforening bemærkede ellers i deres høringssvar, at området, både biologisk og fiskemæssigt er mangfoldigt, og derfor har stor værdi for fiskerne, der med garnfiskeriet i generationer har ernæret sig af områdets fisk. Vedbæk Fiskeriforening peger ligeledes på, at det internationale havstrategidirektiv ikke er efterlevet, hvorefter man skal forebygge forringelser af havmiljøet ved både at beskytte og bevare det marine økosystem. Vedbæk Fiskeriforening henstiller da også til, at der ikke gives tilladelse til opsugning i fællesområdet 5547-DA Vedbæk.
Erhvervsfiskerne fra Vedbæk, mener heller ikke de er blevet orienteret ordentligt om indvindigsaktiviteterne og at der heller ikke er taget noget videre hensyn til fiskernes interesser i området. Tværtimod har flere fiskere oplevet at arbejdsfartøjerne, uden skelen til fiskernes net og redskaber, blot har fortsat arbejdet henover disse og ødelagt dem. Dette har fået flere fiskere til at fortrække sig til andre område i Øresund, for ikke at miste flere redskaber.
NCC’s road giver myndighederne kniven for struben
Miljøministeriet og Naturstyrelsen har fået stillet i udsigt, at hvis ikke man kan hente grus og sten i dette område af Øresund, vil NCC være tvunget til at finde en ny lokalitet i Øresund, da behovet for sten og grus, ikke forsvinder med et forbud.
Rudersdal kommune mener der er behov for yderligere afklaring
Afgørelsen om råstofudvindingen ligger udenfor kommunens ansvarsområde. Men formanden for byplanudvalget, ser gerne flere spørgsmål afklaret inden sandsugeren går i gang. Metoden med at punktsuge efterlader store huller i havbunden, som nærmest kan betegnes som døde huller efterfølgende og med hensyn til antallet af dage, hvor NCC sandpumper, kan dette også skabe problemer for andre brugere af området, som lyst- og kapsejlerne.
Forebygge forringelser af havmiljøet ved både at beskytte og bevare det marine økosystem
Fiskerne fortsætter deres kamp, mod det de ser, som myndighedsovergreb af værste skuffe og som blot endnu et bevis på, at det er de økonomiske interesser der styrer afgørelserne og ikke en sund og fornuftig forvaltning af det skrøbelige havmiljø, som netop det de kystnære fiskere passer på, når de fisker med garn og skånsomme redskaber i området.
Klager over afgørelsen skal indgives skriftligt til Naturstyrelsen og skal være styrelsen i hænde senest fredag den 8. november 2013. Indbringes sagen for domstolene, skal sagen anlægges inden 6 måneder fra afgørelsen.