Det undre måske nogen, hvordan enorme skibe, der strækker sig over hundrede meter og bærer tusindvis af containere eller passagerer, kan sejle ubesværet på verdenshavene?
Hemmeligheden ligger i skibets skrog – den del af skibet, der befinder sig under vandlinjen. Skroget er ikke kun der for at beskytte lasten mod havets bølger, men også for at udnytte et simpelt, men genialt fysisk princip: Archimedes’ lov.
Ifølge Archimedes’ lov, som blev opdaget af den græske matematiker og fysiker Archimedes omkring år 250 f.v.t., oplever en genstand, der er nedsænket i en væske, en opdriftskraft svarende til vægten af den væske, den fortrænger. Kort sagt, jo mere vand en genstand fortrænger, desto større opdrift vil den opleve. Det betyder, at jo tungere et skib er, jo større og mere formfuldendt skal skroget være for at kunne flyde.
Skrogets form og design er derfor nøje udtænkt for at maksimere opdriften og minimere vandmodstanden. Dette gør det muligt for skibet at flyde let og glide gennem vandet med minimal modstand. Så næste gang du ser et gigantisk skib flyde afsted som en kæmpe korkprop, kan du takke Archimedes og det geniale skibsdesign for den fascinerende opdrift.