Europas fiskeriministre er netop blevet enige om nye retningslinjer for EU’s fremtidige fiskeriaftaler med tredjelande. På Rådets møde i Bruxelles, blev det også besluttet at styrke håndhævelsen af forbuddet mod den kontroversielle ’finning’ af hajer. Endelig drøftede ministrene Kommissionens forbud mod udsmid af fisk
Bæredygtighed og overholdelse af menneskerettigheder bliver fremover en forudsætning, når EU indgår fiskeriaftaler med tredjelande i f.eks. Afrika.
”Jeg er glad for, at bæredygtighed, demokrati og menneskerettigheder fremover skal være grundlaget for EU’s aftaler med tredjelande. Vi har et ansvar for at sikre bevarelse af de bestande, vi fisker – også når vi fisker uden for EU farvande. Samtidig er det positivt, at der er enighed om at styrke åbenheden om aftalernes økonomiske, miljømæssige og sociale konsekvenser”, understreger Rådets formand Mette Gjerskov.
På mødet var der også enighed om at styrke EU’s forbud mod den kontroversielle ’finning’ af hajer, hvor finnen skæres af hajkroppen, som derefter smides levende overbord. Et hul i loven gør det for øjeblikket vanskeligt at håndhæve forbuddet.
”Haj-finning er en forkastelig praksis, som skal stoppes. Jeg er glad for, at mine kollegaer endnu engang har bekræftet EU landenes modstand mod finning. Nu lukker vi hullet i loven og strammer håndhævelsen af forbuddet mod finning”, siger fødevareminister Mette Gjerskov
I dag kan finner og kroppe landes i hver sin havn, hvilket gør det svært at håndhæve forbuddet. Ministerrådet har på dagens møde besluttet, at hajfinnerne ikke må skilles fra kroppen om bord på fartøjerne. Stramningen af forbuddet skal nu forhandles på plads med Europa- Parlamentet.
Forbud mod udsmid (discard-ban)
På rådsmødet blev EU-Kommissionens reformforslag om et forbud mod udsmid af fisk også drøftet. Der var opbakning til principperne i forslaget og enighed om at arbejde videre med discard forbuddet som en del af reformen af den fælles fiskeripolitik.
”Forbuddet mod udsmid er afgørende for at sikre fiskerireformens bæredygtighed. Mængden af udsmid forarger rigtig mange europæere og NGOer. Det danske formandskab støtter EU-Kommissionens bestræbelser på at forbyde udsmid. Vi havde en god drøftelse i dag af Kommissionens forslag, og jeg er glad for, at der er enighed om at arbejde videre med forslaget”, siger Mette Gjerskov.