Hvilket betød ophør af offentlig korrespondance, samt en ny ledelse af den danske nød-, il- og sikkerhedskommunikation til søs
Skæringsdatoen var den 1. januar 2015 ved midnat, hvor Forsvaret overtog ansvaret for radioekspeditionen ved Lyngby Radio. Baggrunden var en politisk beslutning om, at staten skulle varetage opgaven med at sikre dækningen af maritim nød-, il- og sikkerhedskommunikation i danske farvande, der i en årrække har været en opgave under en kommerciel virksomhed. Det betyder, at radioekspeditionens opgaver er blevet overført til Forsvaret, som i forvejen varetager opgaven med eftersøgning og redning i danske farvande.
Kommercielle tjenester for offentlig korrepondance ophører
Med Forsvarets overtagelse vil Lyngby Radios opgaver blive fokuseret omkring maritim nød-, il- og sikkerhedstjeneste for søfarende i danske farvande. Det medfører, at de kommercielle tjenester for offentlig korrespondance, som hidtil har været tilgængelige, ophører.
Det vil således ikke længere være muligt at gennemføre almindelige radiosamtaler mellem skibe og telefonabonnenter i land over Lyngby Radio, men Lyngby Radios professionelle varetagelse af radiokommunikation i forbindelse med nødsituationer og udsendelse af navigationsadvarsler med videre vil fortsætte uændret døgnet rundt, ligesom det fortsat vil være muligt at foretage testopkald til Lyngby Radio.
Der vil ikke ske ændringer af Lyngby Radios kanaler og kanalanvendelse på VHF. På MF er den eneste ændring, at DSC-kaldefrekvenserne benævnt “National kaldekanal” og “International kaldekanal” tages ud af drift. For nød-, il- og sikkerhedskald vil anvendelsen af MF DSC-kaldefrekvensen 2187,5 kHz samt VHF DSC kanal 70 og VHF kanal 16 være uændret.
Radioekspeditionen vil referere direkte til Redningscentralen JRCC i Aarhus, som i forvejen har et tæt samarbejde med Lyngby Radio.
Først om et par år vil nye faciliteter, der kan rumme alle elementer af Forsvarets Operationscenter, være færdigindrettet i Karup, hvorefter en overflytning hertil vil ske. Indtil da vil radioekspeditionen løse sine opgaver som hidtil fra Lyngby Radios lokaler i Bagsværd.
Navnet er videreført efter årsskiftet
Lyngby Radio viderefører sit kaldenavn efter årsskiftet, ligesom det fortsat vil være det samme erfarne personale ved Lyngby Radio, der betjener de søfarende i æteren over danske farvande.
Dette betyder således, at sejlere og søfarende i danske farvande stadig vil være professionelt dækket døgnet rundt af en effektiv radiobaseret maritim nød-, il- og sikkerhedstjeneste, men man vil ikke mere kunne ringe hjem over Lyngby Radio og for eksempel informere om en forsinkelse eller ændret destination.
Søfartsstyrelsen skal supplerende informere radioskoler m.v. om, at undervisningen til de maritime radiocertifikater GOC, ROC, LRC og SRC bør justeres i passende omfang. Søfartsstyrelsen har allerede ændret SRC opgaverne i overensstemmelse hermed.