Det er seniorforsker Stefan Neuenfeldt ved DTU Aqua, der i en artikel i DTU Aqua, fortæller om et nyt tiltag der skal hjælpe forskere og fiskere med ny og endnu bedre viden om bestande og havets tilstand. Det er, som han videre forklarer i artiklen, hvad et bæredygtigt fiskeri kræver, »at de rigtige fisk bliver fanget i de rigtige mængder.«
Nyt forskningsprojekt skal skabe bedre beregningsmetoder og til det tager man nu rumforskningen til hjælp. Så det går ikke længere at sige, »It ain´t rocket science« for jo, det er det nu og det vil fremover bidrage til en større og bedre viden om forholdene under dækket og i havet.
Teknisk arbejder man med et state space filters. En avanceret, matematisk tilpasningsmodel, der blev brugt under de første forsøg på at sende folk ud i rummet. Det er den statistiske videreudvikling heraf, forskerne benytter til at beregne, hvor mange fisk, der er i havet i dag, og hvordan det vil udvikle sig i fremtiden, understreger seniorforskeren ved DTU Aqua.
Dataindsamleren »Triaxus« hjælper med at indsamle flere og bedre data til bestandsberegningerne. Dataer der sendes til forskerne ombord, som efterfølgende behandler dem.
Det er som seniorforskeren forklarer, en af DTU Aaquas væsentligste opgaver at vurdere, antallet af fisk i havet, så bestandvurderingen kan blive så præcis som overhovedet mulig og anbefalingen om den bæredygtige udnyttelse tilsvarende faktuel.
Desværre kan man ikke tælle alle fisk i havet
Der er flere ting som spiller ind, i bestandvurderingen, som forskere vil vi gerne vide hvor mange fisk der er lige nu, hvor mange der har været men også hvor mange der vil være fremover, givet at der fiskes så og så meget. En optælling af fiskebestandene er en utopisk umulighed, derfor bruger forskerne beregningsmodeller og anvanceret måleteknologi.
Du kan læse hele artiklen i DTU Aqua her
Kilde: DTU Aqua FiskerForum.dk