Det er formanden Pierre Karleskind for EUs PECH-udvalget, (The European Parliament’s Committee on Fisheries), der melder klart ud, at man fra EUs side vil reagere hurtigt i denne krise.
I en kommentar til dette siger Pierre Karleskind blandt andet, Ruslands militære aggression mod Ukraine har også en betydelig indvirkning på fiskeriaktiviteterne og forsyningskæder inden for fiskeri- og akvakulturprodukter i hele EU.
Fiskere, der opererer iSortehavet står over for særlige risiko, når de begiver sig ud på fiskeri og fiskersamfund over hele Europa er også ramt af den svimlende stigninger der er i brændstofpriserne for tiden, der risikerer at sætte fiskeriet ud af drift på kort sigt.
Dette har allerede i nogle havne ført til en reduktion af fiskeri-aktiviteterne.
Dertil kommer forstyrrelser i forsyning af korn og vegetabilske olier og væsentlig stigning i fiskefoderpriser og råvarer der alvorligt påvirker rentabiliteten af fiskeri- og akvakultur-virksomhederne og den relaterede forarbejdningssektor.
PECH-udvalget er klar til at reagere hurtigt på denne krise. Vi hilser Kommissionens forslag velkommen at afbøde sådanne negative virkninger ved at ændre EHFF- og EMFAF-forordningerne og give mulighed for bidrag fra disse fonde til hurtigt at støtte fiskeri, akvakultur og forarbejdning af skaldyr-sektoren i den nuværende krise. Vi er klar til at arbejde for en hurtig vedtagelse, i tæt samarbejde med Rådet og det franske formandskab. Også retningslinjerne for statsstøtte skal tilpasses på en måde
at lette nationale interventioner til støtte for fiskerne, når det er muligt.
På en anden note er der vigtige betænkninger til afstemning på vores mødedagsorden:
- Initiativet om rapporten vedr. gennemførelsen af artikel 17 i forordningen om den fælles fiskeripolitik og den nye protokol til det bæredygtige
- Fiskeripartnerskabsaftale med Den Islamiske Republik Mauretanien, som er EU’s største fiskeriaftale og af strategisk betydning for EU’s fiskerflåde, der opererer i det centrale Atlanterhavet.
- Endelig vil den offentlige høring om skarvens problematik, der påvirker EU’s fiskeri og akvakultur sørge for en interessant diskussion om, hvordan man løser dette alvorlige problem med en strategi, der virker ikke kun i teorien, men også i praksis, ved at kombinere miljømæssige mål med legitime socioøkonomiske
bekymringer hos fiskere og dambrugere.
Slutter Peirre Karleskind med de bedste ønsker for fremtiden