Arbejdsulykker i det nordiske fiskeri – især alvorlige arbejdsulykker og dødsulykker – er reduceret betydeligt. Ingen andre brancher har vist tilsvarende positiv udvikling i flere af de nordiske lande.
Udviklingen i antallet af arbejdsulykker i fiskeriet de seneste 15 til 20 år beskrives detaljeret i rapporten, for hvert af de nordiske lande, og det belyses, hvad der er sket og ikke mindst, hvad der er gjort i årene for at forebygge de tidligere mange arbejdsulykker. Det kombineres med et pilotprojekt, hvor fiskere i hvert af de nordiske lande er blevet interviewet.
Et gennemgående træk i de forskellige lande er, at det først og fremmest er lovgivning, tekniske sikkerhedsforanstaltninger og betydelige ændringer i sikkerhedsnormer i fiskeriet, som er hovedårsagen i faldet i arbejdsulykker indenfor nordisk fiskeri, men også den tætte dialog mellem fiskere og for dansk vedkommende, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, der har givet den positive reduktion. Det viser en ny rapport fra det nordiske samarbejdsprojekt “Virkemidler i Forebyggelse af Arbejdsulykker i Fiskeriet i de Nordiske lande” (ViFaFiN).
Uddannelse i sikkerhed og adfærdsændringer blandt fiskerne – samt udbredt brug af personlige værnemidler – er andre væsentlige forklaringer på den positive udvikling.
Stort fald i Danmark
I Danmark – hvor antallet af arbejdsulykker i fiskeriet lå cira tre gange over landsgennemsnittet for alle brancher i 2000 – var der i 2015 på niveau med eller lige under landsgennemsnittet. Alle brancher inkluderet.
ViFaFiN-projektet har givet ny viden, da arbejdsulykker i fiskeriet ikke tidligere er blevet belyst i en nordisk kontekst. I rapporten beskrives udviklingen i antallet af arbejdsulykker i fiskeriet de seneste 15 til 20 år, samt hvilke indsatser der har været for at forebygge ulykker.