Når Fiskebranchen d. 10. september afholder ”Fiskens Dag” over hele landet, er det med et nyt og ungdommeligt indslag: Ti engagerede danske folkeskoler skal i tre uger beskæftige sig med fiskens anatomi, ernæringsegenskaber og tilberedning. Samtidig skal de konkurrere om, hvem der kan spise mest fisk i løbet af de tre uger.
Når Fiskens Dag skydes i gang den 10. september vil fiskeopdrættere, restauratører og distributører over hele landet være i fuld sving med at få danskere til oftere at sætte de sunde fisk på spisebordet.
Men Fiskens Dag er også startskuddet til tre ugers læring og konkurrence for ti folkeskoler rundt om i landet. De ti sjetteklasser skal i løbet af de tre uger konkurrere om, hvilken klasse (inklusive familier), der kan spise mest fisk. Både i skoletiden og hjemme ved middagsbordet. Præmien er en tur til et af landets mange akvarier.
Hver mandag i de tre uger får de ti sjetteklasser udleveret en kasse med fisk, bestående af hele ørreder, torsk og forskellige fladfisk. Leverandører og sponsorer er Friskfangst.dk og Musholm Havbrug. I første omgang skal eleverne have den skarpe kniv frem og gennem nøje dissekering lære om fiskens biologi og anatomi.
Både anatomi og gastronomi
Herefter skal eleverne lære at tilberede fisken i hjemkundskabslokalet. I det hele taget er det blot at kaste sig over fisken, når startskuddet lyder mandag d. 12. september. Og så i øvrigt at sørge for at mor og far derhjemme også får puttet godt med fisk i indkøbskurven. Efter de tre uger skal der nemlig gøres regnskab over klassens (og de tilhørende familiers) fiskeindtag. Så kan årets fiske-klasse nemlig kåres.
Hos Fiskebranchen ser man med stor forventning frem til samarbejdet med skolerne, fortæller projektkoordinator Lone Marie Eriksen: ”Det er rigtig dejligt, at skolerne sætter fisk på skemaet. Mange familier synes, at fisk er svært. Vi håber at temaugerne kan være med til at vise, at FISK ER NEMT, således at den sunde råvare i højere grad kommer ind i køkkenet i den travle hverdag. Det er vigtigt for sundhedstilstanden i de kommende generationer. Og her starter vi altså med de ti deltagende folkeskoler.”
Også sponsorerne hos Musholm Havbrug og Friskfangst.dk er glade for at sponsorere projektet. ”Det er vigtigt for både samfundet og den enkelte, at folk spiser mange og helst flere forskellige fisk,” fortæller direktør Jesper Pedersen fra Friskfangst.dk. ”Så vi hjælper meget gerne til for at få vores børn til at skønne på denne dejlige spise.”