Det er de helt store ord skipper Stefán Egilsson med flyshooter »Egill« fra Thingeyri, sætter på sit nye vod fra Hampidjan. Et nyt flyshootning-setup der har fisket helt fantastisk henover hele sommeren.
Den islandske skipper Stefán Egilsson, er én ud af en række vestfjordsfiskere, der har al mulig grund til at være tilfredse med de vod, som er leveret fra Hampiðjan i Ísafjörd. Udviklet og fremstillet af vodbinder og afdelingsleder Snorri Sigurhjartarson.
Snorri har udviklet vod og fangstposer med selektivitet, der fanger fisk på 3 kg og opefter. En kombination der har været med til at maksimere fangsten betydeligt og hvor sorteringen fungerer rigtig godt, så længe der hives moderat.
Stefán Egilsson fortæller videre, at han har to nye vod fra Hampiðjan, begge rigget på hopper-undertælle med skiver. Disse har vist deres værdi, for selvom bunden i de områder der fiskes er god, er passagerne mange gange små og smalle, omgivet af hård bund, der normalt let kan skade fiskeredskaberne.
»Voddene holdes altid klar til brug. Vi har fisket både inde i fjordene og på de lave banker ud mod vest, og fangsterne her har været ikke mindre end enestående. Der har været et rigtigt godt fiskeri her, og jeg kan ikke huske, at jeg tidligere har set fangster som disse før,« fortæller Egilsson og forklarer, at »Egill« ikke er en stor båd, og man har gjort hvad man kunne for at begrænse fangsterne i forhold til bådens kapacitet. Hvilket ikke altid er lykkedes, men som han siger, »normalt har vi haft mellem 14 til 25 tons i endags fiskeri, hvor det meste af fangsten har været torsk på mellem 2 kg og op til 8 kg.«
Fantastisk præstation
En anden islandsk fisker der også er yderst tilfreds med sit Hampiðjan-grej, er skipper Einar Guðmundsson, der fisker med »Ásdís« fra Bolungarvík. »Snorri har rigget tre vod til os, og de har alle givet et fantastisk resultat. Det er et 420 maske vod, hvor vi tidligere brugte ét med 560 masker. Jeg føler, at denne nye version af voddet er mærkbart lettere at hive hjem end det gamle udstyr, og at det samtidig er lettere at arbejde med. Bankerne, vi fisker på, er ikke store, men dette vod passer bare perfekt til området,« forklarer Einar Gudmundsson og tilføjer, at de hovedsageligt fisker i et område uden for Aðalvík på den sydlige side af Hornstrandir-halvøen, omkring 22 sømil fra Bolungarvík.
»Der har været rigtig fint fiskeri hele sommeren, hvor vores mindste tur var på 3 tons. Men vi har også været oppe på 40 tons om dagen. Normalt ligger det mellem 30 og 40 tons pr. dag, med en fangst af overvejende torsk på over 4 kg. Bifangsten er kuller og rødspætter samt lidt havkat.« understreger Einar Guðmundsson og forklarer videre, at »Ásdís« fisker året rundt, med en rejsesæson der starter i januar, og et fiskeri efter rødspætter der først kommer i gang i foråret. Det efterfølges af det sædvanlige vod-fiskeri, der fortsætter indtil januar. Næsten alle fangster af rundfisk og fladfisk sælges på auktion, slutter en tilfreds skipper af med.