Kan de fynske kystfiskere få lidt mere for deres fisk? Og kan der skabes bedre muligheder for at sælge fisken lokalt?
Det spørgsmål tager Fiskeri LAG Fyn op på en minikonference 1. september i Kerteminde.
Vi skal høre et par gode eksempler på, hvordan det lykkes at få skabt merindtjening ved lokalt salg af fisk. Vi skal blandt andet høre om Havfrisk Fisk, som er et nyt initiativ, der kæder det gode velkendte salg fra kajen sammen med hjemmesider og sms-tjenester. Initiativet kommer fra en fisker på Bornholm, som har haft stor succes med at udvide sit salg.
Men der skal jo også være fisk at fiske af! Derfor skal vi også høre om muligheder for at forbedre levevilkårene for fisk og fiskeyngel ved udlægning af sten- og muslingerev. Udlægning af et stort muslingerev i Nørrefjord har betydet, at vi ser flere fisk omkring revet.
Vi forventer os af dagen, at der bliver sat en god diskussion i gang. Det er det første skridt. Og hvis nogen derefter i løbet af efteråret skulle have mod på at gå i gang med nye ting, har Fiskeri LAG Fyn mulighed for at støtte erhvervsprojekter med 40% af udgiften. I år har vi fået en ekstra bevilling, så vi har 1.4 millioner kroner, der kan støtte private projekter. Der er stadigvæk penge i puljen til offentlige projekter. Der bliver en ekstra ansøgningsfrist til december.
Mini-konferencen lægges samme dag som Fiskefestivalen i Kerteminde, så der bliver også mulighed for at smage en veltilberedt fiskeret i teltet og få sig en øl på kajen.
Baggrunden for konferencen er, at meget af den friske fynske fisk i dag køres til auktion i Nordjylland – for senere at vende tilbage til Fyn i køle- og frysediske. Alt for ofte er den pris, fiskeren opnår ikke den bedste – eller for at sige det rent ud – den er ringe.
Program og mulighed for tilmelding sendes ud i første uge af august. Hvis man allerede nu er interesseret, kan man skrive til Fiskeri LAG’s koordinator på idms@udviklingfyn.dk.
Fiskeri LAG Fyn har støttet projekter på hele Fyn: Nordfyn, Varbjerg, Strib, Middelfart, Helnæs, Agernæs, Fønsvig, Dyreborg, Faaborg, Avernakø, Lyø, Fjellebroen, Thurø, Lundeborg, Hindsholm, Kerteminde, Bregnør.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og fiskeri
Fiskeriudvikling.dk og Den Europæiske Fiskerifond.
FiskerForum.com