Det er den netop udsendte pressemeddelelse fra Fødevareministeriet, hvor der henvises til en ny analyse, der viser at Skjern Å Laksen årligt skaber en lokaløkonomisk omsætning på 14,6 mio. kroner og oveni en lokal værditilvækst på 6,8 mio. kroner, der undre flere fjordfiskere.
I analysen, lavet af §7-udvalget samt COWI, KORA og DTU, arbejder man med de forbedringer der er skabt siden Skjern Åen blev genslynget i starten af 2002 og hvor man efterfølgende har fjernet spærringer og etableret gydebanker for at forbedre forholdene for laksene.
Forudsætningen for den lokaløkonomiske omsætning og den lokale værditilvækst, angriber flere fjordfiskere nu, her i blandt Fisker Kurt Kristensen Hvide Sande. ”Nu ser vi igen en uforklarlig opskrivning af tallene. I forudsætningen for denne omsætningsvækst, skyldes alene det faktum, at der i stedet for opgang af de nuværende 4000 laks kommer 8000 laks i stedet, hvilket der påstås vil betyde en stigning på 6,8 mio. kroner. Igen nogle hokus-pokus tal, som ingen hold har i virkeligheden, ” forklarer Kurt Christensen.
Hvor kommer de mange laks fra ?
Spørgsmålet kan hænge lidt i luften, mens SkjernÅ sammenslutningens egne tal viser store udsving i opgangen af laks, fra år til år. Men hvad sker der, spørger Kurt Kristensen, hvis ikke det er 8000 laks – men som i 2013 kun er 2477 laks der kommer op i åen – hvor kommer så de mange millioner kroner fra. Så falder tallene fra hinanden, skal der så fyres folk i stedet for og hvor mange virksomheder risikerer at gå konkurs på den baggrund.
- 2004 = 1000 laks
- 2008 = 3099 laks
- 2011 = 4176 laks
- 2013 = 2477 laks
- 2014 = 4000 laks
”Det er alligevel et kvante-spring med en fordobling, med mindre der ud over de nuværende tiltag, tages andre forholdsregler,” siger Hvide Sande fiskeren videre.
Fjordfiskerne frygter Fynske tilstande.
Sporene fra Fyn skræmmer flere fjordfiskere. Flere som FiskerForum har talt med, forudser nærmest, at man ligesom omkring Fyn, etablerer garnfri zoner i Fjorden, for at sikre skjernÅ Laksens fri passage til Åen. Men tager man tallene fra DTUs undersøgelse for 2013 og 2014, hvor mange laks der eksempelvis er gået i heltgarnene i Ringkøbing Fjord, overraskes man over, at det kun drejer sig om nogle enkelte stykker. Vi regner altså i promiller med hvad erhvervsfiskerne fanger og genudsætter af laks i Ringkøbing Fjord.
Hvor bliver laksen af
Det er således slået fast, at det ikke er erhvervsfiskernes fangster der kan forklare hvor de mange laks forsvinder hen. Fra udsætningen af 150.000 lakse yngel årligt til at en undersøgelse af DTU Aqua der fortæller om en opgang af 2.477 laks i 2013, til at kun 23% af disse stammer fra udsætning af unglaks, svarende til ca. 600 laks.
Hvad koster det at udsætte laks i Skjern Å
Uden at kende de nøjagtige omkostnings tal for Center for vildlaks, kan man jo som, det åbenbart er for vane i sportsfiskerkredse, slynge nogle tal ud, som man kan prøve at forholde sig til. Fisker Kurt Kristensen smiler en smule, for med tankerne på tal taget ud i det blå, som eksempelvis DTUs pludseligt 4000 flere opgangslaks i Skjern Å, siger Kurt videre, ”lad det nu ligge, selvom tallene altid har ligget lige over eller lige under 4.000 laks årligt, de sidste mange år.”
En fiskers skøn er vel ligeså godt som en sportsfiskers
Efter lidt hovedregning og en del sund fornuft, når den vestjyske fisker frem til, det som han udtrykkeligt kalder for et skøn, (så har man da et udgangspunkt.) Koster 2 biologer der er tilknyttet centret, samt den årlige drift med tilhørende omkostninger nok i omegnen af 4 mio kroner årligt (lavt sat) – regner man så gennemsnits udgiften ud på de laks der vender tilbage til åen, så får man, at hver laks har kostet 6.666,- kroner. Dette kan man jo passende sætte op mod den opskrevne værdi, som DTU rapporten også omtaler, nemlig at hver lystfisker i Skjern Å forbruger 7.345 kroner pr. år hvoraf ca. 53% bliver brugt lokalt, altså ca. 3.700 kroner. Men har lystfiskeren tanket benzin hjemmefra, som de fleste vel har, så er det kun 19% der bliver brugt lokalt, altså ca.1469,- kroner og det trukket fra omkostningerne på 6.666,- kroner giver det et kæmpe minus på over 5.000,- kroner i stedet.
Og så er det så, at fiskeren fra Hvide Sande spørger sig selv – hvor er det lige alle de millioner kommer fra, som der omtales i rapporten (Den lokaløkonomiske værdi af laksefiskeriet i Skjern Å) ?