I sidste uge modtog Fiskeristyrelsen en anmeldelse om fund af et stort spøgelsesnet. Det efterladte net var blevet observeret på bunden af havet syd for Grenå af nogle dykkere.
Fiskeristyrelsens kontrolskib Havørnen var på kontrolsejlads i området mellem Aarhus og Grenå. Der var for hård blæst til at udøve sø-kontrol, og Havørnen tog derfor ud for at tjekke op på anmeldelsen af det store net.
Inde ved kysten var der roligt nok til, at fiskerikontrollørerne kunne arbejde sikkert i båden. Havørnen sejlede derfor langs kysten i området, hvor spøgelsesnettet var blevet spottet.
Efter nogen tids søgning kunne kontrollørerne endelig skimte fiskeredskabet, som havde stået så længe, at det lignede tangbevoksning. Enkelte steder kunne der dog skimtes fiskeliner gennem tangen.
Fiskerikontrollør Dan Randum fra Havørnen fortæller: »Da vi fik lokaliseret garnet, forsøgte vi først at bjerge det med håndkraft. Det var dog alt for tungt at trække om bord. Da det endelig lykkedes os at få nettet op af havet ved hjælp af et såkaldt ’dræg’, viste det sig da også, at det store net var sammenfiltret med tang og sten og vejede omkring 100 kg.«
Efter bjærgningen af nettet fik kontrollørerne en god snak med anmelderen. Det viste sig at være en dykkerinstruktør i den lokale klub, som under en dykning var støt på det store spøgelsesnet.
»Anmeldelsen om det tunge spøgelses-garn kom fra en lokal dykker, som et par dage inden havde opdaget nettet under en dykning. Uden hjælpen fra den årvågne dykker havde vi nok ikke så hurtigt kunne lokalisere og bjærge det store net, der ikke umiddelbart kunne spottes fra overfladen. Anmeldelser som disse er yderst værdifulde. Når en dykker som her støder på et spøgelses-garn, er det desuden en stor hjælp, hvis garnet afmærkes med en flyder,« forklarer Dan Randum.
Spøgelses-garn er betegnelsen for efterladte fiskeredskaber, som ’fisker’ videre uden at blive fundet eller tømt
- De udgør en stor fare, da de fortsat kan fange fisk, krebsdyr, fugle og andre havpattedyr så som marsvin.
- I dette tilfælde var nettet så tungt, at det lå på bunden af havet.
- flyder garnet ved vandoverfladen er der fare for, at skibe får garnet i skruen og dermed mister manøvremuligheden.
- Ligger nettet i vandet så længe, at det nedbrydes, frigives der mikroplast i vandmasserne, som så kan optages i fødekæden hos fisk og mennesker.
Som erhvervsfisker har man ifølge EU-reglerne pligt til at rapportere det, hvis man mister et fiskeredskab i havet, der ikke kan bjærges.
Når Fiskeristyrelsen finder spøgelses-garn i vandet, bliver de så vidt muligt bjærget.