Den aktuelle kontrolkampagne på Anholt er sat i værk i de syv sommeruger, hvor der er højsæson for hummerfiskeri med landinger på Anholt.
Kampagnen i år har været offentliggjort på forhånd i dagspressen og i Fiskeritidende. Strategien har været, at kontrollen – også via sin synlige tilstedeværelse – kan nedbringe ulovligheder, herunder salg af undermålshummere.
Fiskeridirektoratets kontrol er til stede i havnene omkring Kattegat året rundt. Hvorimod Anholt er et sted, hvor der ville være et hul i kontrollen, hvis ikke der blev gjort en særlig indsats. Indsatsen er tilrettelagt i henhold til risikobaseret kontrol, som bl.a. indbefatter kontrolplaner overfor særlige fiskerier samt fokuserede indsatsområder og kampagner.
Endvidere har kampagnen det præventive sigte at øge bevidstheden hos turisterne om, at det hverken er forsvarligt at købe undermålshummer eller at købe fisk på kajen, hvis ikke fiskeren har en tilladelse og efterlever de regler om indberetning, helt på linje med reglerne for andre, både fiskere og andre handelsdrivende.
Undermålere
Mindstemål for jomfruhummere er 13 cm i Kattegat. Hvis de er mindre end det, er de undermålshummere, som det er forbudt at lande og omsætte af hensyn til bestanden.
Direkte salg af fisk til forbrugeren
Salg af fisk direkte fra fisker til endelig forbruger er lovligt, hvis fiskeren er registreret til salg ved kaj hos Fødevarestyrelsen. Fiskeren skal sørge for at indberette sine landinger, så de bliver talt med på kvoten. Fiskeridirektoratet har registreret 735 fiskere i hele Danmark, der har anmodet om at sælge sin fangst over kaj.
Tidligere kontroller
Før 2009 har fiskerikontrollen bl.a. gennemført kontrol med kontrolpersonale i civil. I 2009 var kontrollen synligt tilstede i to uger. Tallene viser, at fiskerikontrollens synlige tilstedeværelse medfører en markant nedadgående ændring i landingsmønstret på Anholt.