Der er behov for en erhvervsuddannelse målrettet fiskeindustrien for at sikre kvalificeret arbejdskraft nu og i fremtiden, mener fiskerierhvervet i Nordjylland. Det viser en netop afsluttet analyse.
En erhvervsuddannelse målrettet fiskeriet er afgørende for, at fiskeindustrien i Nordjylland kan få kvalificeret arbejdskraft til produktionen i fremtiden, mener erhvervet selv. Det er hovedkonklusionen i en analyse lavet af Erhvervshus Nord, Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune og EUC Nord, der har haft til formål at skabe sammenhæng mellem virksomhedernes behov og uddannelsessystemets muligheder.
- Vi har et erhverv, som erkender, at der er nogle generationsmæssige udfordringer og en imageudfordring i fiskeindustrien. Alt efter, hvilken del af fiskeindustrien man er en del af, er der forskellige ønsker til en ny uddannelse, men der er stor enighed om, at behovet er der, siger Kurt Nielsen, konsulent i Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune.
Projektet er afviklet i perioden januar til juni 2016 med 125.000 kroner i støtte fra Vækstforum, hvor der var ansøgt om 250.000 kroner. Der er i forbindelse med analysen foretaget 23 virksomhedsbesøg til nordjyske virksomheder i fiskeindustrien, ligesom der er afholdt to lokale workshops for virksomhederne med deltagelse af Dansk Industri (DI) og de faglige organisationer.
Analysen har vist, at gennemsnitsalderen i produktionen for de fleste af virksomhederne ligger mellem 40 – 50 år. En del af virksomhederne forudser derfor, at de i løbet af de næste 5 – 15 år får en stor udskiftningsprocent, da en del medarbejdere går på pension. Få unge søger generelt ind i fiskeindustrien og en modernisering af produktionen stiller nye krav til de ansatte i fiskeindustrien, som giver et behov for en uddannelse målrettet fiskeriet.
Et vigtigt erhverv for Nordjylland
Fiskerierhvervet er et betydende erhverv i Nordjylland med store fiskerihavne som Skagen, Hanstholm, Hirtshals og Strandby, der alle er i top 8 over de største fiskerihavne i Danmark. Alene disse fire havne landede i 2015 fisk for en værdi af næsten 2,3 milliarder kroner.
Hos Fiskeindustriens Arbejdsgiverforening (FIA) under DI er man ikke i tvivl om, at en ny erhvervsuddannelse er den rigtige vej at gå for at sikre erhvervet i fremtiden. Uddannelsen skal være med til at højne niveauet i fiskeindustrien samt gøre det attraktivt for unge at satse på en karriere i fiskeindustrien.
- Der mangler en formaliseret erhvervsuddannelse, hvor man lærer om de forskellige facetter af fiskeindustrien lige fra bakteologi, fiskerikendskab og hygiejne til styring af maskiner og truckcertifikat. Mange unge ved ikke, hvad de skal gå i gang med og er måske skoletrætte. Vi tror, at en erhvervsuddannelse med et uddannelsesbevis rettet mod fiskeindustrien vil være et godt tilbud, som kan tiltrække unge til vores fag og sikre de kompetencer, som industrien efterspørger, siger Gert Nielsen, formand i FIA og adm. direktør i Launis Fiskekonserves A/s i Aalbæk.
En af de 23 virksomheder, der har svaret på spørgsmål i forbindelse med analysen, er A/S Sæby Fiske-Industri, Danmarks eneste makrelfabrik, hvor de årligt producerer omkring 100 millioner dåser makrel, som forventes at stige til det dobbelte med investeringen i en ny produktionslinje, som er klar primo 2017. Virksomheden har godt 200 fuldtidsansatte med en gennemsnitsalder på mellem 45 – 50 år.
- Vi synes, det er en god ide, hvis man kan få lavet en rigtig uddannelse på fiskeri, ligesom man har det på andre erhvervsområder. Det kunne måske være med til at gøre det mere attraktivt for unge at gå ind i fiskeindustrien, hvis det var en konkret uddannelse og ikke bare en række AMU-kurser. Vi har ingen problemer med at skaffe ufaglært arbejdskraft, men med flere maskiner i processen, får vi også et behov for mere fagudlært arbejdskraft, siger Henrik Mikkelsen, adm. direktør i A/S Sæby Fiske-Industri.
Hos Vilsund Blue på Mors, som producerer muslingeprodukter, ligger gennemsnitsalderen også mellem 45- 50 år hos de cirka 70 heltidsansatte. I spidsperioder finder virksomheden arbejdskraft via vikarbureauer, men har et stort ønske om en specialiseret erhvervsuddannelse:
- Vi er en fødevarevirksomhed, som har et stort behov for ansatte, der har haft om hygiejne og egenkontrol samt kendskab til kemi, EDB, PLC-styring og elektriske installationer. Dertil er det et must med truckkørekort. Vi har tidligere samarbejdet med en skole i Thisted om at uddanne industrioperatører og levnedsmiddelteknikere via AMU-systemet, som vi brugte mange penge på for at imødekomme vores behov. Vi ser meget gerne en decideret erhvervsuddannelse til fiskeindustrien, hvor man får et svendebrev og dermed dokumentation for sine kompetencer, siger Bent Svenningsen, driftsleder på Vilsund Blue A/S.
En uddannelse til gavn for erhverv og lokalsamfund
Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord mener, at en specialiseret uddannelse målrettet den nordjyske erhvervsstruktur er helt rigtig både for erhvervet, men også for at fastholde og tiltrække flere unge til lokalområdet:
- Udbuddet af uddannelser i et område er helt afgørende for vækst både i befolkningen og hos virksomhederne. Det kan man styrke ved at udvikle en specialiseret uddannelse, som passer til behovet for arbejdskraft i den lokale erhvervsstruktur, og som kan tiltrække unge og andre interesserede ikke bare fra Nordjylland, men hele landet, siger Niels Bay Christensen og fortsætter:
- Jeg glæder mig over, at både arbejdsgiverorganisationer (FIA), 3F, erhvervsskolerne og erhvervet bakker op. Det betyder, at vi har et godt udgangspunkt, nu hvor vi skal i gang med at få uddannelsen udviklet og skaffe finansiering til den.