Loddebestanden er langt under grænsen for det, som Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) vil anbefale som kvotens størrelse.
Det er det norske Havforskningsinstitut der skriver om ekkolods-målingerne fra det årlige økosystem-togt i Barentshavet. Et togt der giver et estimat over hvor meget lodde der er, baseret på efterårets havundersøgelser. Her fandt man at har man fundet at antallet af gydemodne lodde er på 545.000 tons. Som er relativt ringe i forhold til forskernes prognose, når først torsk og andre fisk samt havdyr har taget deres del, fortsat er stor nok til at reproducerer sig selv inden den 1. april næste år.
Det virker umiddelbart ikke sandsynligt, at der vil være et tilstrækkeligt overskud af lodde, da den nedre grænse for at fiske på bestanden er sat til 200.000 tons. Hvilket kun giver en sandsynlighed på ca. 27 procent, at gydebestanden holder sig over denne grænse, selv uden fiskeri af loddebestanden, forklarer havforsker Bjarte Bogstad.
Han er et norsk medlem af ICES ‘rådgivende komité og medlem af den norsk-russiske fiskeri-kommission, der er enig i forvaltningen af loddebestanden i Barentshavet.
»Rusland’s og Norge’s mål er, at lodde først og fremmest skal være føde for de andre dyr i økosystemet i Barentshavet, da det kun er et muligt overskud på bestanden, der fiskes på, siger Bogstad.
Der er dog tegn på forbedring af lodde-bestanden
Bestanden af lodde er større end på samme tid sidste år og derudover ser forskerne lys ved enden af tunnelen. Der var nemlig et stort antal ungfisk af lodde i Barentshavet under dette års økosystem-togt. Og hvis disse nye fisk overlever, vil de tilslutte sig gydebestanden til fiskeriet i 2022.
»Mængden af et år gammel lodde på økosystem-togtet her i efteråret, er det højeste der er målt siden 2013,« forklarer den norske forsker.
Forsinket afdækning af lodde på den russisk side
Økosystem-togtet i Barentshavet er et fælles norsk-russisk samarbejde, hvor forskningsfartøjer fra begge lande går på forudbestemte ruter på kortet for at måle fiskebestandene.
Men afdækningen og målingen på den russiske side, er blevet en del forsinket i år, og kun dele af resultatet er inkluderet i grundlaget for dette kvote-råd, forklarer Bjarte Bogstad.
Baseret på fordelingen af lodde i de senere år mener forskerne, at den forsinkede afdækning ikke har den helt store afgørende indflydelse på kvoterådet.
»Der er et potentielt fordelings-område for unge i sydøst, der ikke er undersøgt. Men vi mener, at det meste af den gydende lodde er afdækket.
Referanse
ICES. 2020. Capelin (Mallotus villosus) in subareas 1 and 2 (Northeast Arctic), excluding Division 2.a west of 5°W (Barents Sea capelin). In Report of the ICES Advisory Committee, 2020. ICES Advice 2020, cap.27.1-2, URL: