Fiskerens daglige kamp med plastik affald i fiskene

Fiskerens daglige kamp med plastik affald i fiskene

At der er meget affald i havene på hele kloden er ikke noget nyt fænomen, også i vore egne farvande kæmper vi med affald i havene omkring os. Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP udledes der hvert år omkring 6,4 mio. tons affald i verdens have. 

 

Kommunerne, som er en del af den internationale miljøorganisation KIMO vurderer at der dumpes, ikke mindre end 20.000 tons affald i Nordsøen om året. KIMO anslår, at ud af de ca. 20.000 tons affald, der hvert år bliver dumpet i Nordsøen, så synker ca. 70% til bunds.

 

De danske fiskere som har deres dagligdag på Nordsøen og i Skagerak, samt i de indre farvande i landbringer hvert år store mængder affald, flere havne modtager flere hundrede tons om året, som de for øvrigt selv må betale bortskaffelsen af.

 

Fiskeskipper Jørgen Olesen fra Hvide Sande kutteren RI427 Anette-Helene, som er manden bag videoen fortæller til FiskerForum, at det man ser på videoen desværre ikke er helt ualmindeligt, hvad vi ikke har fundet i torskenes maver gennem årene er ikke småting – nu skal det siges torsken er noget glubsk, men mange ting vi finder bør bestemt ikke befinde sig i havet, denne torsk  er fanget 150 sømil Nord Vest af Hvide Sande i norsk område, men vi ser det over hele Nordsøen, hvem synderne er kan vi kun gisne om, men træls er det slutter Jørgen Olesen

 

I videoen ses det ganske tydeligt hvad det kan få af konsekvenser for havets fiskebestande når havene fyldes med affald. At fiskerne skulle smide affald giver ingen mening, da de ofte fisker i det samme område flere dage i streg, og derfor selv er potentielle fangere af deres egne efterladenskaber.

 

Video af: RI427 Anette-Helene, Jørgen Olesen