Vores madforbrug belaster i gennemsnit klimaet mere end den samlede belastning fra vores forbrug af el, varme og benzin, så af hensynet til klimaet, er kosten noget vi nødvendigvis skal forholde os mere til i fremtiden.
Set i det store klimaregnestykke, udleder hver dansker 17 tons CO2-ækvivalenter om året, hertil kommer 3 ton fra fødevareforbruget, hvor 75% er fra kød og mejerivarer. Oplysningerne er hentet fra den uafhængige grønne tænketank »Concito´s« nyeste rapport om anbefalingen af en ny strategisk ramme for Danmarks Klimaindsats.
At fødevarerne udgør så stor en del af udledningen af drivhusgasser overrasker rigtig mange, og årsagen skal findes i produktionen af vores fødevare. Når fødevarer skal produceres, hvad enten de er dyrkede, opdrættede og slagtede, eller på anden vis forarbejdede, medfører det en stor udledning af drivhusgasser. I miljøregnskabet skal desuden tillægges transport, køling og opbevaring.
Man kan gøre meget selv
Man kunne følge Fiskebranchens opfordring, der i en ny kampagne opfordre danskerne til at spise sæsonens vildtfangede fisk. Dansk fisk er en vigtig del af fødevare, der sætter et lavt klikmaaftryk, der er med til at bringe Danmark i den rigtige retning.
Se Youtube videoen herunder og bliv lidt klogere på hvilke fødevarer der er klimavenlige.