Den danske ingrediensbranche FFI (Forum for Fremtidens Ingredienser) er en stærkt innovativ branche, der arbejder målrettet på at producere sundere og mere bæredygtige fødevarer til det danske og det globale marked.
Branchen skaber stor værdi for Danmark med en årlig omsætning på 50 mia. kr. Fiskemel og fiskeolie er værdifulde foder-ingredienser, og MID (Marine Ingredient’s Denmark) sidder med i Forum for Fremtidens Ingredienser under Fødevarestyrelsen.
Vi har, i selskab med førende ingrediensvirksomheder og forskere, bidraget aktivt til udformningen af en ny række anbefalinger til en markant styrkelse af den danske ingrediens-branches produktion og eksport.
Vi anbefaler konkret, at man tager livtag med EU-reguleringer, der spænder ben for innovation og en optimal udnyttelse af råvarerne, ikke mindst at give mulighed for at producere fiskeolie til humant konsum på de danske anlæg. Det er i høj grad i forbrugernes interesse at kunne købe nordisk fiskeolie af høj kvalitet fra en produktion med fuld sporbarhed og en høj grad af gennemsigtighed.
I forhold til de områder, hvor ingrediensbranchen kan levere nye løsninger, kan potentialet ikke nødvendigvis leveres, da der er regulering, der spænder ben for innovation. Dette skyldes i høj grad, at lovgivningen ikke har kunnet følge med udviklingen og derfor ikke tager højde for de nye løsninger, der udfordrer lovgivningens rammer.
Du kan læse et af indlæggene i Fiskeolie – kvalitetsprodukt med fuld sporbarhed til danske forbrugere. Dansk fiskeolie er efterspurgt over hele verden, men må ikke sælges til humant konsum. De danske virksomheder har på grund af den gældende EU-fortolkning af lovgivningen ikke adgang til at producere fiskeolie til humant konsum på de eksisterende anlæg.
Med den nuværende tolkning af EU’s hygiejneregler skal produktionen af fiskeolie til humant konsum adskilles fysisk fra produktionen af fiskeolie til foder i stedet for blot at blive adskilt i tid. Det gør produktionen for omkostningstung.
I 2019 var det globale marked for fiskeolie som kosttilskud til humant konsum på 31 mia. kroner. Dette forventes at stige til 60 mia. kr. i 2027. Ved at revidere biproduktforordningen og muliggøre at råvarer af fødevarekvalitet kan anvendes til produktion af fiskeolie til humant konsum – forudsat, at fabrikken er godkendt til produktion af både foder og fødevarer – kan det enorme marked åbnes for danske fiskeolieproducenter, der vil kunne forsyne forbrugere i hele verden med produkter af den høje kvalitet, som kendetegner den danske ingrediensbranche.
Det er i høj grad i forbrugernes interesse at kunne købe nordisk fiskeolie af høj kvalitet fra en produktion med fuld sporbarhed og en høj grad af gennemsigtighed.
Det globale marked for fiskeolie som kosttilskud til humant konsum forventes at stige til 60 mia.kroner
Vi håber, at der nu politisk bliver taget godt imod anbefalingerne.
- Claus Saabye Erichsen, DAKOFO
- Egon Bech Hansen, Danmarks Tekniske Universitet
- Hanne Bengaard, DI Fødevarer
- Asger S. Jacobsen, Essentia Protein Solutions
- Hugo Nielsen, KMC
- Ole Vangsted Ellefsen, Landbrug & Fødevarer
- Anne Mette Bæk, Marine Ingredients
- Kasper Bruun Knudsen, Novozymes
- Jesper Packert Pedersen, Chr. Hansen
Anbefalingerne er fremlagt for Forum For Fremtidens Ingredienser og det samlede forum står bag anbefalingerne til fremtidens ingrediensindsats.
Medlemmer af Forum for Fremtidens Ingredienser (FFI) (virksomheder og organisationer)
- Marine Ingredients Denmark
- Arla Foods Ingredients
- Chr. Hansen
- CP Kelco
- DAKOFO
- Dansk Erhverv
- DI Fødevarer
- DTU Food
- Essentia Proteins
- Fermbiotics/Lactobio
- KMC
- Københavns Universitet, Institut for
- Fødevarevidenskab
- Landbrug & Fødevarer
- Naturem Bioscience
- Novozymes
- Teknologisk Institut
- TripleNine
- Vilofoss
- Vilomix
- Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer
- Aarhus Universitet, Institut for husdyrvidenskab