Efter Færøsk sejr med en forhandlingsstrategi og en dygtig navigering, i det oprørte hav omkring silde- og makrel aftalerne i det Nordatlantiske område, mod Norge og EU. Så har Færøerne nu udsigt til endnu en sejr og om muligt, en større gevinst på den internationale scene, efter Ruslands indførelse af boykot af fiskevare fra USA, Australien, Canada, Norge og EU.
Makrelstriden i det Nordatlantiske
I sommeren 2013 indførte EU handelssanktioner mod Færøerne, for at tvinge dem tilbage til forhandlingsbordet. Istedet indgav Færøerne en klage til Verdenshandels-organisationen WHO og den Færøske fiskeriminister Jakob Vestergaard har lige siden, holdt tungen lige i munden, hvilket her sidst på sommeren i år, har båret frugt og resulteret i at embedsmænd fra EU og Færøerne, nu har bilagt striden og fjernet handelsrestriktionerne mod Færøerne.
En sejr for Færøerne
Dette kan kun udlægges som en sejr for Færøerne, der nu i mange år, har fået skudt i skoene, at man ikke overholder gældende internationale aftaler og regler og ikke har fisket bæredygtigt, når det gælder makrelfiskeriet.
Som lidt malurt i bægeret, fik Færøerne oveni makrelaftalen også tildelt en ekstra mængde kvotefisk. Så nu kan man ikke længere kun tale om en aftale, mellem EU og Færøerne, der forventeligt skulle have rullet situationen tilbage til tingenes tilstand før konflikten, men nu i stedet kom til at se ud som en belønning, hvor Færøerne fik tildelt ekstra fisk og større kvote på makrellen. Noget der gik stik i mod forventningerne fra den norske og danskes Pelagiske Producent Forening, som havde forestillet sig en straf og ikke en belønning, af det ulovlige og ikke bæredygtige fiskeri efter makrel.
Rusland vil fortsat handle med Færøerne
Heldet for det Nordatlantiske land stopper ikke her. For alt imens Europæerne kæmper en kamp om frihed og demokrati i Ukraine og har pålagt Rusland store handelsmæssige begrænsninger, med indefrysning af russiske indestående i vestlige banker samt et effektivt eksportstop, har Rusland nu taget til genmæle, og svaret igen mod EU’s skrappe sanktioner mod storebroderen i Øst, ved også at forbyde import af vare fra EU, herunder fisk.
Det rammer dansk industri med et tab på ca. 3,5 milliarder kroner og det rammer således også den norske lakseindustri hårdt, da eksporten sidste år, her udgjorde ca. 80 procent af Ruslands samlede import på 144.000 tons laks sidste år. Det efterlader et udækket og potentielt kæmpemarked for eksportlande, der ikke er underlagt Ruslands importforbud og boykot. Færøerne slipper på den baggrund her ubemærket i mål og pænt udenom disse restriktioner, da fødevare-importstoppet ikke gælder for Færøerne, der ikke er medlem af EU.
Færøernes største producent af laks, er det Oslo noterede selskab Bakkafrost, som har afdelinger på Færøerne. Her regner man med at tredoble salget af fisk til Rusland.
FiskerForum.com