Det er Formændene i de politiske partier i koalitionen på Færøerne der med et kompromis i ellevte time omkring fiskerireformen, der således på et hængende hår har undgået et lagtingsvalg i utide på Færøerne.
Uenigheden var ellers udbredt og stor i koalitionen først på ugen, mellem Tjóðveldi (Republikanerne) og Framsókn (Fremskridtspartiet) samt lagmandspartiet Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne), hvilket gav anledning til bekymrede miner med udsigten til et muligt valg.
Der ændres i det oprindelige forslag
Flere forslag er blevet drøftet henover de sidste par dage og tirsdag fandt Partierne så endeligt fælles fodslag og blev enige om enkelte ændringer i fiskerireform-teksten, det blev meddelt i en pressemeddelse fra formændene for de færøske Socialdemokrater og Republikanerne samt Fremskridtspartiet.
Reformen der blev lanceret på et pressemøde den 7. marts i år, af den færøske fiskeriminister Høgni Hoydal (Republikanerne), men allerede kort efter på færøsk fjersyn, da tidligere formand for Javnaðarflokkurin (socialdemokraterne) og tidligere lagmand Eidesgaard, i et debatprogram på færøsk fjernsyn Kringvarp Føroya lagde afstand til reformen med udtalelser om, at hvis koalitionen ikke kunne blive enige om reformen, så ville dagene med regeringskoalitionen på Færøerne være talte.
Det blev ikke bedre at at mindst 3 ud af de 17 lagtingsmedlemmer bag regeringen ikke ville stemme for forslaget, herunder også løsgøngeren Sonja Jógvansdóttir, der specielt kunne blive tungen på vægtskålen, med det syttende mandat. Helt afgørende for med sytten stemmer for, ville forslaget blive vedtaget med det snævreste fjertal muligt i lagtinget, der tæller 33 medlemmer ialt.
Følgende ændringer er sket:
- Kvoteauktion i mindre omfang
I forslaget, som bliver fremsat i lagtinget i næste uge, vil 25 procent af de pelagiske kvoter, kvoterne i Barentshavet, på Flemmish Cap og i Østgrønland blive solgt på auktion.
- Kvote-regler
Tallene er baseret på kvoterne i 2018. Bliver kvoterne højere, skal den andel, som er højere end 2018, sælges på auktion.
- Antitrustreglerne lempes i forhold til det oprindelige forslag.
- Man går fra et system med fiskeridage inden for 200 sømil til en kvotefordeling.
Men vigtigst af alt, har været at undgå valg, hvilket ville have sendt Færøerne ud i et tomrum, både uden fiskerireform men istedet et lagtingsvalg. En langt værre situation end det man står med idag.
Stor modstand fra Fiskeriforeningen
Formanden for den færøske fiskeriforening (Føroya Fiskimannafelag), som er fiskernes fagforening, er stadig ikke tilfreds med forslaget. Der siger formanden Jan Højgaard ligeud til Nyhedssiden in.fo, »At sælge fiskerirettigheder på auktion er at sælge os til storkapitalen. Det bliver de rigeste som køber.« Ligeledes er formanden heller ikke tilfreds med skiftet fra fiskeridage til kvoter.
Lovforslaget skal førstebehandles inden torsdag næste uge, hvor lagtinget går på sommerferie.