Det færøske Lagting diskuterer for tiden forslaget om ny fiskeripolitik, som det færøske Landstyre, anført af fiskeriminister Høgni Hoydal, har lagt frem. Det nuværende forslag indeholder tre væsentlige ændringer i forhold til det oprindelige, men får stadigvæk ikke opbakning fra den færøske opposition.
En af de væsentlige ændringer i lovforslaget gælder de såkaldte antitrust-regler, som skal forhindre, at nogle få rederier har rettigheder til at fiske størstedelen af fisken. I det oprindelige forslag var grænsen 20 procent – dette er nu ændret til 35 procent.
Større udviklings-kvoter
Samtidig vil en endnu større del af kvoterne være såkaldte udviklingskvoter. Disse kvoter skal efter planen komme områder på Færøerne til gode, hvor udviklingen i folketal, erhvervsaktiviteter og ledighed har været negativ. I det nye, tilrettede lovforslag skal syv procent af fisken tildeles via udviklingskvoter, mod fem procent i det oprindelige forslag.
Den tredje væsentlige ændring er, at ordningen med fiskedage fortsætter i yderligere ét år. Efter planen skulle fiskedagene udskiftes med kvoter, men på grund af tidspres har Landstyret besluttet at lade fiskedage-ordningen fortsætte.
Forslag har skabt splittelse
Lovforslaget har fra begyndelsen været genstand for en meget hård debat, hvor både politikere og erhvervslivet er kommet med hård kritik. Desuden har den færøske Landstyrekoalition, bestående af Javnaðarflokkurin, Tjóveldið og Framsókn, været splittet internt omkring væsentlige dele af forslaget.
Den politiske behandling af lovforslaget skal efter planen udmunde i, at en ny fiskeriordning træder i kraft 1. januar 2018. Forslaget ventes ikke at få opbakning fra de to store oppositionspartier på Færøerne, Sambandsflokkurin og Fólkaflokkurin.