Den kæmpestore verdensomspændende fødevarekæde Carrefour, der med mere end 11.900 butikker, super- og hypermarkeder i mere end tredive lande, har for deres butikskæder i Spanien, Belgien, Italien og Frankrig smidt den Vietnamesiske spisefisk Pangasius på porten.
Begrundelsen er ikke som mange måske tror, ringe kvalitet og et blakket ry, som fisken havde for mere end fem år siden, hvor kvaliteten var ringe og næringsindholdet endnu værre, men istedet forholdene hvorunder den asiatiske fisk opdrættes. Her påstår Carrefour, at dambrugene ikke har styr på miljøet, med forurening genereret af store mængder ekskrementer og madaffald. Forhold som skal være i orden, før en koncerns og fødevaregigant som Carrefour vil lægge navn til.
Der har løbende de sidste år, været kritisk modstand, specielt fra vestlige mediers side, mod opdrætsmetoderne og -forholdene omkring fisken Pangasius, som fortrinsvis stammer fra dambrugene i Vietnam, Indonesien, Thailand, Bangladesh og Burma.
Danske myndigheder med Fødevarestyrelsen har på baggrund af klagerne undersøgt kvaliteten af fisken og har ikke de sidste fem år fundet spor af hverken medicin, tungmetaller, dioxin eller PCB (Polyklorerede bifenyler) i pangasius-fisken. Men myndighederne manglede i deres vurdering de miljømæssige omkostninger ved opdrættet af Pangasius. Noget der nu ser ud til at gå den prisbillige asiatiske fisk ret imod.
Stop for salget af pangasius fisk er derfor en god nyhed for mange lokale fiskere i de pågældende lande og modtages med glæde. For den discountbillige fisk har over årene taget større og større markedsandele fra de lokale friskfangede fisk. Noget der nu heldigvis ser ud til at vende.
Trods dette frivillige stop af salget af den asiatiske pangasius i Carrefour butikkerne, findes denne forurenende ferskvandsfisk stadigvæk på hylderne i danske butikker. Paradoksalt nok, når vi ser på vores egen regelrette fødevarekontrol og fødevarestyrelse, kan man undre sig over at opdrætsforholdene ikke også er taget med i en helhedsbetragtning ved importtilladelserne. Det bruger man i vid udstrækning, når der er tale om tøj og andre artikler der importeres. Men åbenbart ikke når der er tale om fisk og fødevare man putter i munden.
Indtil danske grossister eventuelt også beslutter sig for et stop for salg af pangasius, må vi som forbrugere selv gå ind og vurdere på, om fisken på tallerken skal være en ringere og prisbillig pangasius fra Asien eller om det ikke i stedet er bedre at vælge en fersk friskfangede dansk fisk i stedet.
Kilde: Carrefour.com og Fiskeribladet.no. FiskerForum.dk