»Folk bør sætte sig bedre ind i tingene, inden de drager meget firkantede konklusioner om trawlfiskeriet,« udtaler Peder Andersen, professor emeritus fra Københavns Universitets Institut for Miljø og Naturressourcer, i podcasten Regelstaten.
Peder Andersen deltager i debatten om trawlfiskeri, som han mener ofte er ensidig og helt mangler nuancer. Det kommer til udtryk i podcasten Regelstaten, der redigeres af Jonas Herby Cand.polit og specialkonsulent i tænketanken CEPOS, hvor professoren understreger, at det ikke nødvendigvis er skadeligt for fiskebestandene at anvende trawl.
»Den vigtigste faktor for fiskebestandenes tilvækst er, hvor mange fisk der tages ud, ikke hvilket redskab der bruges. Både trawl og garn kan påvirke fiskebestandene,« forklarer Andersen i Podcasten. Peder Andersen er tillige medlem af Fiskeri-kommissionen, som har fremsat anbefalinger til fremtidens fiskeripolitik i Danmark.
Han påpeger, at moderne trawleredskaber er designet til at minimere bifangster og skader på havbunden. For eksempel kan større masker i trawl hjælpe med at undgå fangst af små fisk, hvilket er sværere med garn.
Når det kommer til havmiljøets tilstand, er billedet blandet Professoren fra Københavns Universitet bemærker, at Nordsøen og Nordatlanten generelt har det godt, mens de indre farvande, især Østersøen og de østvendte kyster, er i dårligere stand. Dette skyldes primært udledning af næringsstoffer fra landbruget og forurening fra fabrikker, snarere end fiskeriet.
»Fiskeriet har ikke været den primære årsag til miljø-forringelsen i de senere år. EU’s fiskeripolitik har reguleret fiskeriet siden 1983,« understreger Andersen. Han opfordrer til en dybere forståelse af emnet, før man udtaler sig skråsikkert.
Hør hele udsendelsen på podcasten »Regelstaten« hvor Peder Andersen kommer omkring »Kan verdenshavene reguleres« i podcasten »Regelstaten«. (kræver iTunes til denne Apple Podcasts).