Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS, SDU-Esbjerg har igangsat et nyt fællesnordisk samarbejdsprojekt (ViFAFiN: Virkemidler i Forebyggelse af Arbejdsulykker i Fiskeriet i de Nordiske lande) , med fokus på det fortsatte fald i arbejdsulykkerne og den bemærkelsesværdige positive udvikling i forekomsten af arbejdsulykker i branchen.
Hvad er det der virker:
Baggrund
I 2000 var der flere alvorlige arbejdsulykker på fiskeskibe i Norden og her femten år senere, kan man konstateres et brat fald i ulykkerne. Et fald som ikke mange andre erhverv kan fremvise.
I den nordiske forskning omkring arbejdsulykker i fiskeriet, ved vi en hel del om udviklingen i sikkerhed, ulykker og sundhed. Vi har nogle indikationer og formodninger om de mulige årsager til de positive og nedadgående tendenser i arbejdsulykkestatistikken, men den præcise og eksakte viden om, hvad der har virket, er fortsat sparsomme.
Formål
Projektets formål og interesse er at undersøge, i et helhedsperspektiv, hvad der historisk set og konkret er sket og iværksat i Norden, og hvordan sikkerhed og arbejdsmiljø samlet set håndteres på de nordiske fiskefartøjer i dag. Hensigten er at se nærmere på, hvad der har virket i forebyggelsen af arbejdsulykker i fiskeriet, og hvilke muligheder, der findes med henblik på fortsatte forbedringer på feltet.
Metode
Undersøgelsen baseres på en kombination af hidtidig forskning i og erfaringer fra projekter om sikkerhed, sundhed og miljø i fiskeflåden. Arkivalier, registerdata og historisk konkrete iværksatte tiltag fra myndigheder og institutioner side i de respektive nordiske lande.
Endvidere suppleres der med interviews og dialogmøder med fiskere med henblik på videns- og erfaringsopsamling om, hvad der virker i arbejdsulykkesforebyggelsen i fiskeriet. På baggrund af fælles dialog og kvalitetsvurdering i forskergruppen udarbejdes en slutrapport, som inkluderer anbefalinger til national og international spredning af projektets resultater.
Samarbejde
Projektet er et fællesnordisk samarbejde mellem Center for Maritim Sundhed og Samfund samt Syddansk Universitet, Esbjerg og forskere inden for området fra Finland, Norge, Island og Færøerne.
Økonomi
Projektet er støttet af Nordisk Ministerråds arbejdsmiljøudvalg og har en tidsplan der løber fra januar 2016 til og med december 2016.
Udførelse af projektet:
- Danmark. Jørgen Møller Christiansen, seniorforsker, Center for Maritim Sundhed og Samfund, SDU og Helle Østergaard, videnskabelig assistent, Center for Maritim Sundhed og Samfund, SDU.
- Finland. Kim Kaustell, MSc (Agr.), Research scientist, Luke, Naturresursinstituttet, Helsinki, i samarbejde med Risto H.I. Rautiainen, Professor, Special Research Scientists, Luke, Naturresursinstitutet, Helsinki.
- Norge. Anne Marie Heiberg, Fagsjef HMS, Norsk Landbruksrådgivning, Ås.
- Island. Kristinn Tómasson, M.D., M.Sc., Dr. Med. Medical director, Dept. of Occupational Medicine, Administration for Occupational Safety and Health
- Færøerne. Annbjørg Selma á Høvdanum, The Department of Occupational Medicine and Public Health, Faroe Island