Bjørn Strandos, Brønderslev, adm. direktør i VMS Technology, fylder 50 år i dag torsdag den 8. december.
Der er langt til fødeegnen i Høyanger nord for Bergen, men efter snart 20 år i Danmark er det i dag Nordjylland, der er blevet ”hjem” for norske Bjørn Strandos.
Siden 2007 har Bjørn Strandos stået i spidsen for VMS Technology A/S, en del af VMS Group A/S i Frederikshavn. Det nordjyske maritime selskab, der er global leverandør til marine, offshore og industri, spiller på mange strenge, og én af dem, nemlig design og ingeniørtjenester, er sammen med projektledelse og -styring Bjørn Strandos’ kompetenceområde.
Som udlært skibsbygger fra de tekniske skoler i Florø og Førde tilbage i 1986, med nogle års erfaring fra de norske skibsværfter Ankerløkken og Kleven Løland og efter befalingsmandsskole ved det norske Søforsvar, læste Bjørn Strandos videre til maskiningeniør og blev færdig i 1991.
Herefter fik han arbejde, først som salgsingeniør på Flekkefjord Slipp- og Maskinverksted og derefter på Mjellem & Karlsen Værft. Begge steder gjorde han sig erfaringer med såvel nybyggerier som ombygning og reparation af fartøjer af mange slags, men i januar 1997 satte han kursen mod Danmark. I første omgang København, hvorfra Bjørn Strandos som selvstændig arbejdede for flere norske værfter og derefter for Tele Danmark med projekter på søkabel-installationer over hele verden.
Fra værft til selvstændig
I august 1998 trak det daværende Ørskov Christensens Stålskibsværft nordmanden til Nordjylland, hvor han tiltrådte som salgsingeniør og projektleder. Samtidig bosatte han sig i Brønderslev. Da Orskov Yard blev etableret i 2003 var Bjørn Strandos én af nøglespillerne bag værftets transformation, og fire år senere tog han skridtet og blev atter selvstændig. Sammen med de to partnere, norske Berge Hoshovde og danske Morten Vestergaard etablerede han VMS Technology. Over årene ansattes yderligere folk, så der i dag er fem medarbejdere i VMS Technology.
I 2010 var Bjørn Strandos i en periode udlejet som projektleder hos Maersk Drilling, hvor han på projekter i Australien, Singapore, Malaysia, Borneo og Baku opnåede en del erfaring med arbejdet med de store borerigge. I 2012 var Bjørn Strandos medstifter af Orskov Offshore og i 2014 af Offshore Base Scandinavia. Som et resultat af dette samarbejde mellem havnene i Hirtshals og Frederikshavn og ikke mindst af det branchekendskab og den ekspertise, Bjørn Strandos repræsenterede, blev riggen Maersk Guardian i 2015 lagt op og efterfølgende ombygget i Frederikshavn Havn.
Skabertrang som drivkraft
For Bjørn Strandos er det at kunne udvikle, ikke blot virksomheden og de enkelte projekter, men også de dygtige medarbejdere, han får under sine vinger, en væsentlig del af drivkraften. Friheden og det at skabe noget, er afgørende for nordmanden, der flyttede hjemmefra i en alder af blot 15 år. Som 21-årig mistede han sin mor, og ved den efterfølgende samtale, som familien havde med præsten, lod hans far ham vide, at moderen havde haft klare forventninger om, at Bjørn ville blive til noget mere end blot skibsbygger. En tese, der senere blev bekræftet af en tillidsmand, der mente, at den unge nordmand simpelthen var for spinkel til jobbet som skibsbygger. Ikke mindst moderens uudtalte forventninger gav ham den energi, der skulle til for at klare vejen fra det norske Vestlandet, hvor mange unge helt naturligt blot gik i forældrenes fodspor. Som barn drømte Bjørn da også en overgang om at blive maskinfører som sin far, men vejen førte ham langt videre. I første omgang til Danmark i 1997, to år efter, at Bjørn Strandos havde truffet sin første kone, som er nordjyde. Efter halvandet år i København bosatte de sig i Brønderslev, og i 2004 kom sønnen Michael til, og i 2007 datteren Silje.
Som Bjørn siger, blev 2007 et skelsættende år, hvor han fik ikke blot én, men hele to babyer: Den 14. januar blev Silje født, og den 1. februar etablerede han VMS Technology. Det gav sig selv, at det ikke blev til meget forældreorlov til den nybagte far. I 2011 gik parret hver til sit, og i dag danner Bjørn Strandos par med Charlotte, der med sine tre børn på 14, 18 og 23 år samt et enkelt barnebarn bidrager til den store, samlede familie. Med de yngste børn og familiens hund er familiens autocamper det faste holdepunkt for ferierne, der går til både Norge, Sverige, Italien, Frankrig, Tyskland og rundt i Danmark.
Som bestyrelsesmedlem og aktiv frivillig i Brønderslev Floorball Klub og som medlem af Odd Fellow får Bjørn Strandos fyldt den sidste rest af fritid ud – og når der er et hul i kalenderen, står den også på både løb og fitness.
Det hyggelige danske gemyt
Som nordmand er Bjørn Strandos efterhånden ganske velintegreret i det nordjyske, men kulturforskellene mellem Norge og Danmark har været markante og meget lærerige.
Noget af det første, der slog Bjørn Strandos i mødet med danskerne, er det behagelige, danske gemyt. Udover at være hyggelige at være sammen med, er danskerne også yderst servicemindede. Omvendt vil nordmænd gerne serviceres, så det er ikke et dårligt match. Til gengæld kan det være svært for en nordmand at forstå den danske sarkasme, som kan virke meget stødende på nordmændene, selv om det ikke er tilsigtet. Og så er der det med skattetrykket … Men på trods af det og selv om han har beholdt sit norske statsborgerskab, tvivler han stærkt på, at han nogensinde vender tilbage til sit fødeland. Danmark – og Vendsyssel – er blevet basen.
De mange års samarbejde med kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere har lært Bjørn Strandos, at relationer er altafgørende for at drive en sund virksomhed. Relationer, der er båret af gensidig tillid, betyder alt i den maritime branche, hvor et ord er et ord, og selv konkurrenter kan samarbejde, når det kræves.
- Det handler i bund og grund om at opføre sig ordentligt, slår Bjørn Strandos fast.
Fødselsdagen fejres i første omgang under private former og med en reception i begyndelsen af det nye år.