Et gammelt ordsprog siger, at når det regner lidt på præsten (landbruget), så drypper det også lidt på degnen (fiskeriet).
Forligskredsen bag den grønne landbrugsaftale fra oktober sidste år, har besluttet at bruge yderligere 125,5 mio. kroner på at sætte skub i landbrugets ambitiøse klimareduktioner – blandt andet ved udtage lavtligende landbrugsjord til natur.
Og netop ved at omlægge lavbunds-jorde til natur eller opgive at dyrke de våde lavbunds-jorde, kan vi med et slag reducere frigivelsen af drivhusgasser, øge biodiversiteten, reducere kvælstoftransporten til havet og nedbringe risikoen for oversvømmelser.
Så flere skove, søer og vild natur skal erstatte landbrugets mest klima-skadelige marker. Arealet af disse dyrknings-usikre lavbunds-jorde er stort. Der ligger omkring 170 tusinde hektar lavbunds-jorde langs de danske vandløb, søer og kyster, hvilket svarer til 4% af Danmarks samlede areal og 7% af landbrugs-arealet. Det er disse arealer der nu er i spil som en central del af landbrugsaftalen fra oktober. Disse jorde vil landbruget gerne veksle til dyrknings-sikre højbunds-jorde istedet. Hvilket giver os mere natur og det vil binde Co2 samt tilbageholde kvælstof, som fiskerne nødigt ser ende ude i vores havmiljø. En WinWin situation for både landbrug og fiskeri.
Det har den historisk brede forligskreds netop besluttet at styrke med ekstra 125,5 millioner kroner.
Pengene skal blandt andet sætte skub i initiativer, der omlægger drænet landbrugsjord til natur, styrker kommunernes rolle i indsatsen og forlænger den populære jordfordelingsfond, hvor landbrugere kan købe og sælge deres jorde til gavn for miljø og klima.
Herudover afsættes der ekstra penge til indsatser, der styrker kvælstofreguleringen og et bedre vandmiljø samt forskning.
Forligskredsen har fordelt 125, 5 millioner kroner, således at:
- 20,5 mio. kr. til den multifunktionelle jordfordelingsfond
- 30 mio. kr. til udtagningsindsatsen af lavbundsjorder heriblandt til at styrke kommunernes rolle
- 75 mio. kr. til analyser og forskning i bl.a. bedriftsregnskaber og ny reguleringsmodel af kvælstof
Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug blev indgået af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne den 4. oktober 2021