En overskrift i dagens aviser om at ansjoser og sværdfisk flytter til Danmark, kan godt bringe forestillinger og billeder frem på nethinden, om at dansk fiskeri går mod tider med tropehat og khaki shorts.
Men inden vi nu helt skifter arbejds-beklædning og fiskearterne ud, er der kun tale om temperaturstigninger i havene omkring os på + 0,2 grader Celsius pr. ti-år.
Målingerne der ligger til grund for forudsigelserne, er hentet fra en artikel i det Internationale Weekly Journal of Science (Nature), hvor man beskriver en undersøgelse foretaget siden 1970 og frem til 2006 og hvor man har beskrevet udviklingen i de større væsentligste fiskerier i verden og udviklingen i deres hav-miljøer.
Konklusionen skal dog tages alvorligt, da undersøgelsen med al tydelighed viser en tendens til at fisk, som vi kender dem i vores farvande i dag, langsomt fortrænges af et varmere hav-miljø og helt naturligt vil få vores kendte fiskearter som torsken, rødspætten og silden til at trækker efter et køligere hav. Dette giver plads til andre og mere eksotiske fiske arter.
DTU forsker foreslår derfor fiskerne at udfærdige tilpasnings strategier for at imødegå de klimaændringer der fremover vil ændre sammensætningen af fiskearter, der naturligt tilpasser sig de varmere havtemperature.
Ændringerne får ikke de store konsekvenser for forbrugerne, der med stor sandsynlighed stadig kan få de fisk de efterspørger, da disse blot bliver fanget andre steder og distribueret internationalt. Men konsekvenserne vil have en helt anden indflydelse på den jyske vestkyst og i fiskerbyerne. Der vil man opleve, at der bliver færre af de traditionelle fiske arter og flere af de ”eksotiske” arter og man bliver derfor tvunget til at omstille sig med nyt og andet udstyr samt ændre fiskehåndtering.
Yderste konsekvens kan være at finde over i et andet erhverv.