Det er Svend-Erik Andersen, der som formand for Danmarks Fiskeriforening stiller skarpt på denne sommers helt store spørgsmål – »hvor er fisken blevet af« – et spørgsmål som dagbladet Politiken, i en artikelserie, har delt med sine læsere og hvor Danmarks Fiskeriforening også har bidraget i sagen, med kommentarer og vurderinger.
Det skriver Fiskeritidende.dk, i »formanden har ordet«.
Politikens artikelserie berører flere aspekter, som Svend-Erik Andersen ser positivt på. Specielt det faktum, at et stort landsdækkende dagblad kaster lys over dette område. »For det er korrekt, at der er færre fisk i de kystnære farvande end tidligere, især i Østersøen«, understreger fiskeriformanden. Og fortsætter, »Danmarks Fiskeriforening har haft mulighed for at dele vores synspunkter i nogle af disse artikler, og jeg vil gerne benytte denne anledning til at uddybe vores analyse af, hvad der er gået galt, og hvorfor fiskebestandene er forsvundet fra kystområderne.«
Østersøens Laboratorium
Østersøen giver et ganske godt indblik i situationen. Desværre har der ikke været meget erhvervs-fiskeri i Østersøen de seneste år. Østersøen fungerer nu istedet nærmest som et laboratorium, der demonstrerer, hvad der sker med havmiljøet, når erhvervsfiskeriet næsten er elimineret. Fiske-bestandene har ikke nydt godt af fiskeriets ophør, hvilket tydeligt indikerer, at det er helt andre faktorer der påvirker Østersøen negativt.
Forbedring i Østersøen kræver ikke blot yderligere reduktion af fiskekvoter eller trawlforbud. Disse foranstaltninger er allerede implementeret, da fiskeriet er minimalt. Vi skal i stedet håndtere andre påvirkningsfaktorer, forklarer fiskeriformanden Svend-Erik Andersen videre.
Iltsvind og Andre Udfordringer
»Iltfattige områder i store dele af Østersøen er tydeligt én af de mest betydningsfulde faktorer«, forklarer Svend-Erik Andersen og henviser til, at netop Politikens artikelserie understreger dette. »Derfor er det vigtigt at reducere næringsstof-udledningen, uanset dens kilde. Det er naivt at tro, at dette problem alene kan løses i Danmark. Det kræver en fælles EU-indsats og samarbejde med Østersøens omkringliggende lande. Dette er en kompleks opgave, men det burde være en prioritet for den danske regering at engagere sig internationalt på miljøområdet, ligesom det er tilfældet med klimaet.«
Skarvens Rolle
Det glæder fiskeriformanden, at Politiken, for første gang, har anerkendt skarvens indvirkning på fiskebestandene. »Dette er en positiv udvikling. Forskere fra DTU påpeger, at genoprettelse af bestande som torsken vil være svært uden indgriben overfor skarven. Dette understreger nødvendigheden af at regulere skarv-bestanden«, siger formanden for DFPO.
Misforstået Kritik
Selvom der er mange gode elementer i Politikens artikelserie, er der også helt klare skævvridninger. En kritik af nutidigt fiskeri i områder beskyttet for marsvin og fugleliv er fremtrædende. »Vi støtter beskyttede områder og en dialog om trawlfiskeri-begrænsninger. Disse begrænsninger skal dog have en relevant begrundelse,« understreger Svend-Erik Andersen, »men kun når det giver mening og er relevant at beskytte områderne. Dette afspejles også i hav-planen, der blev indført før sommerferien«, pointerer formanden.
»Nogle af de bedste fiskepladser ligger netop i disse beskyttede områder. At lukke disse områder vil mindske fiskeriets effektivitet og øge bundbelastningen – dette er helt klart uholdbart«, siger formanden kontant.
Konklusion
»Min opfattelse er, at vejen frem, er at udvikle trawlfiskeriet i en mere miljøvenlig retning. En nylig gennemgang af forskningen bekræfter dette. Miljøet lider, hvis trawlfiskeri ophører. Dette er vigtigt at huske, når havmiljøet diskuteres«, slutter formanden.