Det grønlandske Naturinstituttet skal på jagt efter et nyt forskningsskib. Det 46 år gamle »Pâmiut« skib har netop ligget på værft i tre uger, hvor den er blevet repareret. Reparationer som forsikringsselskabet heldigvis er gået ind i og dækket fuldt ud, så det alene var selvrisikoen på en halv million kroner, som instituttet selv skulle betale.
Pensionen for det gamle skib rykker nærmere og nærmere, så Naturinstituttet er allerede nu i fuld gang med at finde finansiering til et nyt forskningsskib, for som direktør fra Naturinstituttet Klaus Nygaaards siger videre
Det gamle forskningsskib blev bygget i 1971, og naturinstituttet købte det i 1996 af Royal Greenland efter at have chartret »Pâmiut« i tiden inden.
Skibet har hovedsageligt været brugt til udenskærs undersøgelser af fiskeriet efter rejer, hellefisk, torsk og dybvandsfisk. Fartøjet er en hæktrawler indrettet med våd- og tørlaboratorium med hydrografisk udstyr samt andet teknisk udstyr til relevant prøvetagning samt behandling og videre undersøgelser ombord.
»Pâmiut« chartres jævnligt ud til forskningsformål i blandt andet Canada vedr. fælles fiskeriressourcer. »Vi er i fuld gang med at finde ud af, hvordan vi skaffer penge til et helt nyt skib,« fortæller Klaus Nygaard videre til Sermitsiaq.ag og nævner at det næppe bliver igennem fonde, men måske nærmere
»Det bliver næppe via fonde,« forklarer Klaus Nygaard og fortsætter med, at der er flere andre muligheder, som vi nu skal have lavet en økonomisk redegørelse for, oplyser direktør på Naturinstituttet til Sermitsiaq.AG. »For det er et anseeligt beløb, som hurtigt kan nærme sig et trecifret millionbeløb.«
Forskningsskibet er både uundværligt og helt essentielt for instituttets arbejde med at dokumentere og finde mængderne af fiskearter i de grønlandske farvande. Data som biologerne skal kunne vejlede Selvstyret i, når kvoterne engang skal fordeles.