Den store fiskegrossist vil speede bæredygtig agenda op til restauranter og de professionelle køkkener og tager dermed endnu et større skridt mod et mere bæredygtigt fiskeforbrug herhjemme i kølvandet på pandemien.
Der er brug for at tage endnu større skridt mod et mere bæredygtigt fiskeforbrug herhjemme i kølvandet på pandemien. Grossisten Fiskerikajen indgår i den nordiske fiskekoncern Nordward, der er ejet af den svenske kapitalfond Valedo, her satser man hårdere på en stærkere fødekæde hele vejen ud til forbrugernes tallerken.
Men Corona-året 2020 var ikke noget at skrive hjem om, og året gav da også et økonomisk mindre resultat end sædvanligt, men det gav istedet en mulighed for at stoppe op og sætte fokus på andre parametre end de økonomiske, her blev det bæredygtighed der blev sat i centrum.
»Trods et ringe 2020, så er Fiskerikajen heldigvis en ret så solid forretning, der med ejerne blev enige om, at komme ud som vindere på den anden side 2020. Det gav den fornødne ro til at fokusere på at minimere tabet og istedet arbejde hen imod interne projekter, som bæredygtighed m.m.,
hvor de binder fiskerne sammen med landets mange restauranter og hoteller. Nu handler det om at flytte noget af fangsten af friske fisk mod et mere skånsomt og miljørigtigt fiskeri samt understøtte fiskerne der fisker lokalt og kystnært.
Men resultatet for 2020 kunne mærkes, da fiskerikajens bruttofortjeneste faldt fra 28 mio. kroner i 2019 til 19.6 mio. kroner i 2020, hvilket da også kunne aflæses på bundlinjen, som faldt ud med et minus på 2,1 mio. kroner, mod et plus i 2019 på 5 mio. kroner.
FSG Foods, Fiskerikajen Engros og Fiskerikajens detail-ben udgør Nordwards selskaber i Danmark, mens der ligeledes er to svenske fiskeselskaber. Samlet set er Nordward Skandinaviens største fiskegrossist og omsætter for over 1 mia. SEK og beskæftiger knap 300 i Danmark og Sverige, hvilket giver de økonomiske muskler til at rykke noget på markedet.
Fiskeindustrien er selvfølgeligt påvirket fra mange sider, men faktum er at Fiskerikajen, som er et fiske-grossist binde-led i centrum, har muligheden til at gå nye veje for både fiskerne og restauranterne, ved at flytte noget af fangsten over på det mere skånsomme og kystnært fanget fisk. Men det betyder også samtidig, at hvis dette skal lykkedes, så bliver man også nødt til at tage alt hvad den mindre kystfisker lander.