Kort før jul kom fiskerikommissionen med 19 anbefalinger, der i rapportform blev forelagt politikerne på Christiansborg, så det kunne indgå i de kommende forhandlinger om fremtidens fiskeri.
To fhv medlemmer af Fiskerikommssionen kommenterer med deres betragtninger, mens de følger debatten der udfolder sig i forlængelse af rapporten og anbefalingerne til politikerne. Det er Troels J. Hegland fra Aalborg Universitet, tidligere medlem af Fiskerikommissionen og lektor i fiskeriforvaltning, samt Peter Grønkjær, professor i marinøkologi ved Aarhus Universitet.
Selvom det kan være udfordrende at blande sig i debatten, føler de to fhv. fiskerikommissionsmedlemmer, at der er plads til at skitse rammerne og de grundlæggende præmisser for kommissionens anbefalinger.
Fiskerikommissionens arbejde udspringer af fire primære fokusområder:
- havmiljø og naturbeskyttelse
- lokalsamfund og udvikling
- samfundsøkonomisk udbytte
- klimaomstilling
Anbefalingerne, som bør betragtes som en pakke af virkemidler, søger at adressere disse områder samlet.
Det er vigtigt at erkende, at nogle anbefalinger naturligt hænger sammen, mens andre kræver gensidig implementering for at opnå det ønskede resultat. Ligeledes kan visse anbefalinger have potentielt negative konsekvenser for andre fokusområder. Dette komplekse samspil understreger vigtigheden af en videnskabs-teoretisk tilgang.
Fiskerikommissionen anerkender, at en politisk prioritering er nødvendig, da der kan opstå indbyrdes modsætninger mellem overordnede målsætninger.
Anbefalingerne skal derfor ses som et kollektivt forsøg på at imødekomme flere mål samtidig, baseret på konkrete analyser, eksisterende forskningslitteratur og input fra interessenter.
Kommissionens vision om et fiskeri, der fungerer på markedsvilkår og lever op til miljømæssige rammer, præger anbefalingerne. Samtidig anerkendes behovet for støtte til mindre fartøjer for at bevare kulturen i fiskeriafhængige samfund langs de danske kyster.
Anbefalingerne søger ikke blot at opnå økonomisk udbytte, men også at integrere miljø- og klimahensyn. Kommissionen håber på en konstruktiv debat omkring implementeringen af disse anbefalinger, der i sidste ende sigter mod et bæredygtigt og stærkt fiskeri, i overensstemmelse med både danske og europæiske mål.