Erhvervsminister Morten Bødskov (S) forventer at lande en aftale om hav-planen inden Folketingets sommerferie. Folketingets partier har allerede været til de indledende drøftelser, men SVM-regeringen har endnu ikke fremlagt et konkret bud på en hav-plans-aftale på bordet.
Det skriver Altinget.dk – at Danmarks nye hav-plan nu rykker tættere på og nu nærmer sig sin afslutning.
Erhvervsminister har de seneste uger haft drøftelser med Folketingets partier, der skal munde ud i aftale om en ny hav-plan, der forventes snarest at ligge på bordet til første behandling, siger ministeren, som gerne ser aftalen på plads inden sommerferie, da den nye hav-plan skal ligge klar i september måned i år. (Den nuværende hav-plan udløber til september 2023.
Ligesom den tidligere S-regering, så går den nuværende SVM-Regering efter at 30 procent af havet skal udlægges til vedvarende energi. Hvilket da også har været omdrejningspunktet for de allerede afholdte forhandlinger med de andre partier.
Til Altinget.dk siger ministeren, »Vores egen hav-plan skal muliggøre en enorm udbygning af offshore-vind blandt andet kombineret med forslaget om nye finansieringsmuligheder via realkreditten til offshore-vind. Det sidder vi og forhandler om lige nu,« siger den socialdemokratiske erhvervsminister Morten Bødskov.
I marts 2021 fremlagde den daværende S-Regering Danmarks første hav-plan, hvor der er udlagt zoner til blandt andet natur, vindmøller, fiskeri, råstofudvinding og forsvarsøvelser.
Planen dengang blev kritiseret af mange for ikke at tage hensyn nok til hav-naturen. Protesterne og kritikken var så kraftige, at de fik flertalt i Folketinget, så en ny forhandling om en hav-plan med 30 procent beskyttet natur, hvoraf 10 procent er strengt beskyttet natur. Ligeledes blev den koblet på finanslovsaftalen for 2022.
Det står der om hav-planen i regeringsgrundlaget
- Regeringen vil fremlægge en ny opdateret hav-plan, med en ambition om 10 pct. strengt beskyttet og 20 pct. beskyttet hav.
- Havplanen vil være økosystembaseret, basere sig på hav-strategien og bl.a. indeholde en nærmere definition af de 20 pct. beskyttet hav, hvor regeringen forudsætter, at der er sameksistens mellem havvind, fiskeri og de nødvendige hensyn til natur og biodiversitet.