Efter et procesforløb, med grundigt forarbejde, research samt udvikling af den første danske rødspætte slagtemaskine, har den nu fundet vej til Nordeuropas største Fiskerimesse. Her vil Hvide Sande Skibssmedie sammen med skivefirmaet Kroma A/S, introducere maskinen på stand D 848, for de mange ind- og udenlandske interesserede gæster ved DanFish 2017 i Aalborg.
Maskinen er kommet til verden igennem et nært samarbejde mellem fiskerne, Hvide Sande Skibssmedie (HVSS) og Kroma A/S, hvor HVSS med deres nære tilknytning til fiskerierhvervet har eksklusivitet på salg og markedsføring af maskinen i Danmark.
Funktionalitet i højsædet
Efter samtaler og intens sparring, hvor forskellige renseløsninger og opsætninger er afprøvet, har man i samarbejde med fiskere, samlecentraler og procesindustrien fundet frem til den optimale renseløsning for fladfisk.
Ivan Kristensen fra Kroma A/S fortæller detaljeret om og vigtigheden af, at fikseringen af fisken foregår på en hurtig, nem og rigtig måde. Til forskel fra andre kendte rensemaskiner på markedet, der kræver en fiksering af fisken efter en lysstribe og med rygsiden nedad, arbejder Kroma´s rensemaskine helt anderledes. Her skubbes fisken til modhold, med den lyse side nedad, så fisken vender rigtigt, for at undgå at de ofte friske sprællevende fisk, forsøger at vende sig. herefter måler maskinen mekanisk hver enkelt fisk, hvorved man til forskel fra andre maskiner, altid her opnår optimalt udbytte ved hver rensning uden spild.
Ligeledes arbejdes der efter det man kan kalde det »enkle gyldne snit« i rødspætten, til fjernelse af indvoldene, der sker uden andet af fisken fjernes. Det giver ifølge producenten flere fordele, med blandt andet et højere udbytte og dermed en bedre afregning til følge.
Ivan Kristensen forklarer det tekniske overfor FiskerForum, at man med rensningen arbejder med to sug i stedet for et sug, som man kender det fra andre maskiner på markede. Første sug ved fisken tager indvolde og tarme og andet sug snupper det vigtigste nemlig leveren fra fisken. Det ekstra sug øger også sikkerheden for at man afleverer en fisk i topkvalitet, for har man ikke fjernet leveren fra fisken, som sidder vanskeligt bag »kravebenet«, forringes kvaliteten af fisken hurtigt, pointerer Ivan Kristensen og påpeger videre at rødspættens hvide side holdes intakt, akkurat som ved håndskærring, hvilket giver en lige fisk.
Man har med rensemaskinen justeret maskinen ind, således at hastighed og kvalitet af det endelige produkt flugter hinanden, men over tid vil man kunne tilkøbe CIP System (Clean in place) samt vægtsortering efter maskinen, ligesom man kan indfri ønsker om hurtigere og dermed flere rensede rødspætter igennem i timen fra de nuværende 40 til 45 stk. i minuttet.
Med to solgte anlæg, et til Nordsøen og et til de indre danske farvande, har man nu sikret sig den fornødne viden og erfaring omkring processerne og åbner nu derfor helt op for salget af Kroma´s rensemaskine til Rødspætter.
Yderligere oplysninger om maskinen eller projektet kan rettes til:
- HVSS A/S Toke Pedersen, tlf. + 45 4086 1822
- Kroma A/S Ivan Kristensen tlf. +45 5126 2096
Velmødt på stand D 848 til en snak om den nye danskproducerede rensemaskine.