Dansk rødspætte slagtemaskine er på vej

Dansk rødspætte slagtemaskine er på vej

Udviklingen af den danske rødstætte slagtemaskine har været undervejs igennem et stykke tid og efter et gedient udviklingsarbejde, ser maskinen nu ud til at tage form.

Der har været flere forskellige løsninger på tegnebrættet, og efter rådgivning med både fiskere, samlecentraler og procesindustrien er det endt op med en løsning hvor indvoldene fjernes som ved et håndsnit. Nogle af fordelene ved den nye maskiner er følgende:

  • Den hvide side holdes intakt, som ved håndskæring, for at sikre en lige fisk efter rigor mortis
  • Der laves kun et snit i fiskens overside, intet skæres væk, og man opnår derved et højere udbytte i forhold til andre udviklede maskiner.
  • Fisken måles op når de kommer ind i maskinen og værktøjerne justeres automatisk til den enkelte fisks størrelse.
  • Der kan på sigt tilbydes forskellige optioner med maskinen, lige fra CIP system til vægtsortering efter maskinen.

I forbindelse med udviklingen er der igennem efteråret lavet forskellige test. Den seneste test foretaget lige før julen viser at konceptet er rigtigt og maskinen skal nu testes helt færdig inden den sættes i produktion. Pt. forventes det at de første maskiner kan leveres fra april-maj måned.

Maskinen er kommet til verden igennem et samarbejde mellem Hvide Sande Skibssmedie (HVSS)og Kroma A/S. Kroma A/S har 40 års erfaring med proces udstyr til fisk og har stået for udviklingen af maskinen. HVSS har den tætte kontakt til skibene og sørger for afsætningen af maskinen i Danmark. 

Yderligere oplysninger om maskinen eller projektet kan rettes til: HVSS Toke Pedersen, tlf. 40 86 18 22 eller Kroma A/S Ivan Kristensen tlf. 51262096