Det dansk-norske ægtepar Christian og Elin Hjeltnes Grønnings redningsstige er helt enestående og vil kunne give sikkerheden et betragteligt løft på et område, hvor der endnu ikke er nogen lovgivning. Den patenteret redningsstige fra Sea-Safe ApS kan redde menneskeliv, hvor by og boliger møder vandet.
Nærheden til vandet betyder også, at det er svært at undgå ulykker, og det sker hvert år, at mennesker omkommer, fordi de falder eller kører i vandet og ikke kan redde sig op ved egen hjælp. Elin og Christian Grønnings redningsstige er skabt for at forebygge dødsulykker, og derfor er stigen, der er patenteret i 142 lande verden over, forsynet med en række indbyggede lamper, der forsynes med strøm fra et tilhørende solcellepanel. Lyset i stigen er synligt i en vinkel på 180 grader og kan ses på 300 meters afstand.
Forsyningssikkerhed i top
Det er vigtigt, at stigen er ordentligt oplyst, for når man først er faldet i vandet, kan det være næsten umuligt at orientere sig, især når det er mørkt, som det jo er i Norden en stor del af året. Mange af de nuværende redningsstiger, der findes på havnearealer både herhjemme og i udlandet, er ikke belyst, og hvis de er, forsynes de som regel ved hjælp af en traditionel kabelføring, men her er forsyningssikkerheden ikke altid så god. Hvis der sker et kabelbrud et sted på linjen, går det typisk ud over flere stiger, som så ligger mørke hen. Med vores stige er forsyningssikkerheden altid i top, for solcellepanelet med tre backup-batterier er bygget til at kunne forsyne lamperne med strøm i op til 40 dage, selv uden sollys, forklarer Elin og Christian Grønning.
Intelligent tilbehør
Udover den indbyggede belysning vil stigen, når den er monteret på kajkanten, altid nå 120 centimeter under vandoverfladen ved daglig lavvande. Det betyder, at man forholdsvis nemt og ved egen hjælp kan hale sig op på stigen, når uheldet er ude, og man ligger i vandet. To bøjler, der når op over bolværket, afslutter stigen, så man også her kan redde sig i land uden stort besvær.
En optimal løsning
Siden 2012 har en prototype af Sea-Safes redningsstige stige været monteret på havnen i den sydnorske kystby Arendal, der også er kendt som «Byen med vandvejene». I Arendal er der både en industrihavn, færgelejer, en fiskerflåde og flere lystbådehavne, og byen er vokset tæt sammen med havnearealerne, hvor både fastboende og turister bor, går ud og spiser og nyder det aktive udeliv året rundt.
Sikkerhed et mål
I mindst et tilfælde har Sea-Safe-stigen været i brug i Arendal Havn, hvor der heldigvis ikke har været nogen dødsulykker. Men det har, ifølge havnefogeden, været tæt på. Målet for Arendal Havn er at være Norges sikreste og tryggeste havn. Og et af midlerne kunne være opsætning af flere Sea-Safe redningsstiger.
Det er både nemmere og hurtigere at løbe 100 meter på land, end det er at svømme 50 meter i vandet, siger Rune Hvass. I fire grader koldt vand skønnes det, at en forulykket højst kan svømme 25 meter og stadig være i stand til at redde sig ved egen hjælp. Derfor er målet i Arendal Havn, at der skal opsættes redningsstiger med 22,5 meters mellemrum. Indtil videre er der – som det eneste sted i Norge – stiger med 45 meters mellemrum.
- Opfundet af det dansk-norske ægtepar Christian og Elin Hjeltnes Grønning
- Produceres for Sea-Safe ApS af M-Tec A/S i Danmark og Norge
- Hver stige er monteret med to rækker parallelle lysdioder otte i alt som er synlige i en afstand af 300 meter og i en 180 grader vinkel fra kajen
- Lysdioderne forsynes med strøm ved hjælp af et tilhørende solcellepanel, der yder 60 watt
- Tre ekstra batterier garanterer forsyningssikkerheden i den mørkeste tid
- Stigen når altid 120 centimeter under vandoverfladen ved daglig lavvande
- Bøjlen over bolværket fra 40-50 cm høj
- Galvaniseringen er tilpasset et agressivt miljø og forlænger stigens holdbarhed
- Stigen er to-delt for at sikre den mod isskruninger og tryk
- Som tilbehør fås en redningskrans med indbygget GPS, så en forulykket person let kan spores
- Et GSM-moden kan tilknyttes og indstilles til automatisk at alarmere nærmeste havnekontor eller alarmcentral, når redningskransen afmonteres
- GSM-modemet giver endvidere mulighed for at føre en log med registrering af eventuel påsejling, så man kan finde frem til skadevolderen
- Sea-Safe-redningsstigen er en investering i sikkerhed for havnens brugere og gæster
- Redningsstigen kan enten lejes eller købes, med mulighed for mængderabat
- Læs mere på http://sea-safe.as/