DFPO (Danmark Fiskeriforening) har udarbejdet vejledninger for forskellige fiskerier, som trawlfiskeri, snurrevod og Flyshooting i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, så du hurtigt kan få et overblik over, hvilke arter der skal med i land. Senere følger vejledninger for fiskeri med garn og andre faststående redskaber.
Fiskeritidende.dk skriver i omtalen af DFPOs initiativ, at landingspligten er lidt af en gordisk knude, hvor der er mange regler at holde styr på, alt efter hvilket fiskeri man driver.
Derfor har Danmarks Fiskeriforening, for at gøre disse regler mere overskuelige og forstålige, udarbejdet en række vejledninger, der er tilpasset de enkelte fiskerier.
Vejledningerne gør det langt nemmere at få overblikket
Det siger jacob Handrup, der er chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening og som har udarbejdet vejledningerne (han kan ved spørgsmål kontaktes på tlf. +45 5168 6526 eller på mailadressen jh@dkfisk.dk
»Mange fiskere har efterspurgt en hjælpende hånd, og jeg håber derfor, at vejledningerne kan være nyttige for dem. I en travl hverdag, hvor fiskeren hurtigt skal sortere og ise sine fisk, kan det godt være svært at holde styr på landingspligtens mange regler og krav, men nu har vi forsøgt at gøre det enkelt og ligetil,« siger Jacob Handrup.
Du får overblikket over, hvilke arter der er:
- omfattet af landingspligten
- og hvilke arter du har lov at gen-udsætte
- Vejledningen viser også, hvordan du fører din logbog korrekt.
Hver vejledning er delt op i to:
- er en sorteringsguide, der skal opsættes ved sorterbordet, så alle,der sorterer og renser fangst, har nem adgang til informationen.
- er en logbogsguide, der skal anvendes i styrehuset til føring af logbogen. Du kan her se, hvilke arter du skal huske at føre under discard, samt se om du skal anføre DIM for den genudsatte art.
Alle arter, der ikke er anført på guiden, er ikke omfattet af landingspligten. Du har dermed lov til at gen-udsætte alle fangster af disse arter, der er under mindstemålet. Gen-udsætning af disse arter skal også anføres i logbogen.
Det er vigtigt, at man sikrer, at alle registreringer føres ind i logbogen, både af mængder der beholdes, mængder der genudsættes samt mængder af arter der er skadet. Herudover er det også vigtigt, at alle mængder der landes, anføres i landingserklæringen.
- Trawlfiskeri i Skagerrak og Kattegat med 90-119 mm
- Trawlfiskeri i Skagerrak og Kattegat med over 120 mm
- Trawlfiskeri i Nordsøen med 80-99 mm
- Trawlfiskeri i Nordsøen med 100-119 mm
- Trawlfiskeri i Nordsøen med over 120 mm
- Snurrevod i Nordsøen
- Flyshooting i Nordsøen
- Trawlfiskeri efter dybvandsrejer i Skagerrak med/uden opsamlingspose