Som en af verdens største søfartsnationer ønsker Danmark at gå forrest i den grønne omstilling af skibsfarten. Derfor har Danmark taget initiativ til et internationalt offentligt-privat samarbejde om at accelerere udviklingen af klimaneutral skibsfart.
International skibsfart står for 2-3 pct. af de globale CO2-udledninger, og det forventes at stige med 50 pct. i 2050, hvis vi ikke handler nu.
Derfor lancerer regeringen i dag samarbejdet zero-emission shipping mission mellem Danmark, USA, Norge og to store privataktører – Global Maritime Forum og Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping.
Hele samarbejdet omfatter ti lande, der udgør nogle af de største handelsflåder i verden og har til formål at gøre skibstransporten grøn. Det indebærer bl.a. at fremme aktiviteter, der kan drive ny skibsteknologi, nye brændstoffer og ny energiinfrastruktur i havne.
Frankrig, Ghana, Indien, Marokko, Singapore, Storbritannien og Sydkorea deltager også.
Danmark har en stemme, der bliver lyttet til i resten af verden, når det handler om skibsfart og grøn energi. Opbakningen fra USA og Norge til en international offentlig-privat mission om en klimaneutral skibsfart, er af stor betydning. Det kræver nye grønne brændstoffer, ny skibsteknologi og havne, hvor man kan tanke grønt. Denne mission skal bidrage til, at fremtidens transport af varer er klimaneutral – uanset om de er produceret i Kina, høstet i Afrika eller udviklet i USA. Regeringen mener da også, at missionen kan skabe et godt fundament for den fremtidige danske eksport af grønne, maritime løsninger og grønne arbejdspladser.
Dekarbonisering af skibsfarten indgår også i regeringens globale klimastrategi og flugter med eksisterende klimainitiativer inden for energi og skibsfart. For eksempel forventes skibsfarten at blive en stor aftager af fremtidens grønne brændstoffer, som skal produceres af vind fra havvindmøller på de kommende energiøer ved brug af Power-to-X-teknologier.
Målsætningen for Shipping Missionen er, at i 2030 skal mindst 5 procent af den oceangående flåde sejle på nul-emissions-brændstoffer såsom grøn brint, grøn ammoniak eller grøn methanol og mindst 200 af disse skibe skal primært bruge de grønne brændstoffer på store handelsruter.
Missionen lanceres i dag virtuelt på det 6. Mission Innovation ministermøde med deltagelse fra lande fra hele verden og interessenter fra både energisektoren og den maritime sektor.
Fra Danmark deltager erhvervsministeren, mens USA’s energiminister og Norges klima- og miljøminister også deltager.