På blot én generation, kan dambrugsfisk udvikle varige genetiske ændringer. De tilpasser sig hurtigere, end fisk fra naturen. Fx. kan første generation af dambrugsfisk reproducerer sig næsten dobbelt så godt i det nye miljø, sammenlignet med vilde fisk.
De snævre og overfyldte rammer for dambrugsfisk, skaber åbenbart et stærkt naturligt udvælgelsepres og en tilpasning, der så er overført til næste generation, hvilket har overrasket forskerne.
Forskere og biologer fra Oregon State University i USA, har undersøgt disse forhold og fundet årsagen – hundredvis af gener skifte populært sagt gear og videregiver deres »tilpasning« til deres afkom. Det hele, fra tilpasning og udvikling, er videregivet til afkommet på kun én generation.
En fantastisk tilpasning
Men kan dambrugsfisk tilpasse og ændre sig genetisk, på blot én generation. Det satte de amerikanske forskere og biologer fra Oregon State University sig for at finde ud af. Undersøgelsen omfattede test og analyse af gener fra Steelhead Ørreden Oncorhynchus mykiss. (regnbueørred).
Universitetsfolkene indsamlede afkom af den vilde bestand af Steelhead Ørreden og afkom af første generation af dambrugsfisk og holdt dem derefter samlet i samme rammer, miljø og omgivelser.
Herefter målte man gen-aktiviteterne i de to grupper fisk og fandt overraskende, at 723 gener »læste« deres omgivelser forskelligt. En tilpasning der er gået i arv til det første afkom, hvilket er en indikation på, at dambrugsfisk genetisk, bedre tilpasser sig deres nye omgivelser og miljø end tilfældet er med deres »vilde« artsfæller.
En hvis forskel i tilpasningen var forudset af forskerne, men det kom bag på dem, at antallet af ændringer i generne, var så store, som der her var tale om. De snævre rammer og de mange fisk samlet på ganske få kubikmeter vand, havde blandt andet fået ørrederne i fangeskab, til at aktiverer og ændre generne omkring sårheling, immunitet og stofskifte.
En dag håber holdet bag denne undersøgelse, at deres forskning, vil få indflydelse på hvorledes dambrugsfisk fremover vil blive opdrættet.
Undersøgelsen blev offentliggjort i Nature Communications.Læs artiklen i Nature communications (engelsk)