Nogle taler om svenske tilstande i administrationen, andre igen, peger på politisk bestillingsarbejde. Forklaringerne er mange, når der skal forklares hvorfor Rigsrevisionen så nidkært, stiller 600 spørgsmål til administrationen af dansk Fiskeri.
Fiskeristyrelsen er nærmest lammet i deres daglige arbejde pga. spørgsmålene. Spørgsmål til et fiskerierhverv, der sat lidt på spidsen, i antal fiskere, næsten ikke overstiger antallet af statslige kontrollører og administratorer.
Fiskeriet som det frie erhverv, er forlængst forsvundet
Tilbage står blot et forpjusket forsvarsløst erhverv, frustreret og hjælpeløst overfor et magtapperat, der tromler indover, under påskud af, at sandheden skal frem, koste hvad det koste vil. Men hvem vil ikke gerne sandheden og hvem ønsker ikke at efterleve regler og forordninger – Nej vel. Men reglerne kan også blive så mange og så indviklede og komplicerede, at eksperter hver gang skal indover for at analysere og sikre, at reglerne er forstået korrekt og de efterlever lovens bestemmelser.
Noget er helt galt – for det er ingen sag, at stille spørgsmål om alt og ingenting. Især ikke hvis man som her, umiddelbart får den mistanke, at spørgsmålene kan være politisk motiveret.
Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at undersøge et område.
Det er også Statsrevisorerne, som udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater.
Statsrevisioerne er udpeget af Folketingets partier og de sidder uafhængigt af Folketingsvalg i 4 år. I denne periode er de 6 udvalgte Statsrevisorer: Formand Peder Larsen (SF) og Næstformand Henrik Thorup (DF) samt Klaus Frandsen (RV) og Henrik Sass Larsen (S), (fra samme partier, der i sin tid reelt overtog magten over dansk fiskeripolitik og dengang omgik regeringspartierne fra Venstre, konservative og Liberal alliance) De to sidste i Statsrevisorerne er Søren Gade (V) og Villum Christensen (LA).
Den politiske vinkel på dette spørgsmålsbombadament kan være svær at undsige, men påfaldende er det, at et så forholdsvis lille erhvervsområde får så meget opmærksomhed fra Rigsrevisionens side.
Akilleshælen i den siddende regering, er set udefra Regeringspartiet Venstre´s tætte forbindelse til netop fiskeriet. Så ved at vende hver en sten i Danmarks nok mest overkontrollerede erhverv, hvis man lige undtager Landbruget, så skal man nok finde noget, blot man leder længe nok.
Efterfølgende pustes det op, så det kan bære store overskrifter i medierne og afdække forbindelser til regeringspartiet Venstre. Herefter bliver det en veritabel miskreditering af Venstre op til næste Folketingsvalg, der skal afholdes om nøjagtigt et år, 17. juni 2019, medmindre Statsministeren beslutter sig for en anden dato.
Rigsrevisionen har denne gang sat omdrejningspunktet omkring Fiskeristyrelsens forvaltning af tilskudsmidler fra EU, men også styrelsens meget tætte forbindelse til Danmarks Fiskeriforening PO. Man kan næsten læse den politiske strategi ud af dette dokument, der nu er startet op med Rigsrevisionens 600 spørgsmål, som man forventer svar tilbage på til efteråret.
I en kommentar til FødevareWatch, der har taget sagen op, siger
underdirektør og kommunikationsansvarlig Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening, at Rigsrevisionen igen kigger på fiskeriet. “Rigsrevisionen har brugt en masse krudt på denne undersøgelse, og de trækker rigtigt store ressourcer på Fiskeristyrelsen. Vi er lidt betænkelige ved, at Rigsrevisionen bruger så mange ressourcer på det her,« siger kommunikationschefen videre, vi har ingen problemer med, at Rigsrevisionen kigger på Fiskeristyrelsens administration af de tilskudsordninger, som ligger i Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF). Når vi i Danmarks Fiskeriforening har sendt ansøgninger ind til forskellige tilskudsordninger, så har vi kæmpet hårdt for at få vores ansøgninger på plads. Vi går ud fra, at vi har fået tilskud i overensstemmelse med de kriterier.”
Fødevarewatch skriver videre, at partiernes fiskeripolitiske ordfører i fredags blev orienterret af Fiskeriminister Eva Kjer Hansen, om Rigsrevisionens spørgsmål til Fiskeristyrelsens administration af tilskud.