Den London-baserede New Economics Foundation (NEF), fremsætter kontroversielt forslag om at stoppe for alt fiskeri i Nordsøen, og påstår samtidig at de fleste fiskebestande ville vende tilbage til et bæredygtigt niveau inden for fem år.
De fleste arter kunne føres tilbage til et bæredygtigt niveau på fem år, dog ville bestandene af makrel og sild kunne føres tilbage indenfor et år, hvorimod bestanden af torsk og hellefisk ville trække ud og først være bæredygtige om ca. 9 år.
NEF argumenterer for at private investeringer skulle kompensere fiskerne og samtidig vedligeholde bådene, til fiskeriet var tilbage på niveau.
En højtstående britiske repræsentant for den engelske fiskeindustri repræsentant sagde lagrene blev allerede bedre og idéen gjorde ingen mening.
I NEF`s udsendte rapport ”No Catch Investment”, hvor omkostninger ved et totalt stop og en genopretning efter fem år langt overstiges af de økonomiske fordele både på den korte og lange bane.
Tænketanken NEF har beregnet, at private investeringer på ca 11,4 mia euro, til forvaltning af fiskeriindsatsens fastfrysning ville generere profit på 5,5 mia. euro i 2023. “Ved 2052, er afkastet 14 gange større for hver investeret euro. Investeringen vil sikre “nul arbejdsløshed” blandt fiskerne og ville beskytte mod afskrivningen af deres fartøjer,” hævder NEF.
Fiskerikommissær Maria Damanaki har i en netop udgivet rapport over forskning i det nordøstlige Atlanterhav, Nordsøen og Østersøen afleveret tal der tyder på at overfiskeriet i 2010 var på 72% siden er faldet til 47% i 2012. I Ligeledes var antallet af bestande, der fiskes bæredygtigt steget fra 13 til 19.
NFFO`s (National Federation of Fishermen’s Organisations), administrerende direktør Barry Deas argumenterede for at et forbud og en fastfrysning ingen mening ville give. ”Jeg tror ikke, det giver mening, hverken biologisk, økonomisk eller politisk,” fortalte han.
“I det hele taget er vi allerede på vej mod maksimal bæredygtighed , så hvorfor skulle det være fornuftigt at bruge disse enorme summer af penge?”, fortsætter Barry Deas og siger videre, ”en fastfrysning af fiskeriet ville resultere i en degenerering af infrastrukturen og et tab af markeder. Da silde industrien i Nordsøen blev lukket i 1970’erne, mistede en hel generation kunsten at lave mad og spise sild,” sluttede Barry Deas.
Kilde: BBC News Europe
FiskerForum.com