Med denne klare udmelding, fra EU´s Brexitorhandler Michel Barnier, er der lagt maksimalt pres på Storbritanien inden de afsluttende forhandlinger går igang. Så den umiddelbare konklusion af EU´s chefforhandlerens besøg i Thyborøn i lørdags, er at aftalen om briternes EU-Exit, i høj grad kædes sammen med briternes adgang til EU´s marked, således fiskeriet bliver en del af den samlede aftale i exit-aftalen med England.
Denne sammenkædning, har alligevel en ikke helt ubetydelig værdi for englænderne, der i dag eksporterer fisk og skaldyr til de 27 EU-lande for mere end 7.5 milliarder kroner om året. Det omfatter opdræts-laks fra Skotland og især britisk fangede skaldyr, som for eksempel krabber, som britiske fiskere fanger mange af og som der er et stort marked for i EU.
Michel Barnier havde denne blæsende og iskolde lørdag, taget den varme overfrakke på og et fornuftigt halstørklæde, da han, som et vigtigt punkt på dagsordnen, gik om bord på industritrawleren L 673 »Meilsø«. Her fik han blandt andet en god snak med skipper Andy Knak. En Thyborøn fisker, der som mange andre danske fiskere vil stå rigtig skidt, hvis briterne gør alvor af deres trussel om helt selv, at beholde kvoter i eget farvand. Danske fiskere står, i tilfælde af et stop af fiskeri i britisk farvand, til at miste en stor del af deres indtjening. Den danske fiskeskipper frygter, som mange andre, at Brexit kan koste danske arbejdspladser og få uoverskuelige konsekvenser for en lang række danske fiskefartøjer og deraf følgende tab forde danske fiskeri-havne.
Efter Brexit-mødet, var ingen i tvivl om at forhandlingerne om Storbritanniens exit fra EU, er en meget kompliceret sag. Derfor var den franske chefforhandler Michel Barnier, sammen med embedsmænd og enkelte medarbejdere, samt repræsentanter fra den danske del af EU-Kommissionen taget til Thyborøn, for at blive klædt bedre på fiskerimæssigt, i forhold til Brexit´s fiskeriforhandlingerne.
Til Fiskeritidende forklarede Brexit-forhandleren, »Mit team lytter og forsøger at forstå tingene i rette sammenhæng. Nu vender jeg tilbage stærkere end før, og vi ved nu hvor vigtig denne del af aftalen er for regionerne, ikke kun for Danmark. Derfor vil fiskeriet også have en toppriotet i forhold til de forhandlinger der nu går i gang i de kommende måneder.« Til FiskeriTidende, kunne han også fortælle, at fiskeriet ikke kommer til at stå alene, som nogle danske fiskere måske har frygtet. Garnier forklarede videre, at hovedårsagen til at han og embedsmændene var mødt op, også skal ses i lyset af, at Garnier selv står i spidsen for alle forhandlingerne omkring Brexit. Hvorfor fiskeriforhandlingerne de kommende måneder, bliver direkte knyttet sammen med EU´s adgang til britisk farvand, imod briternes adgang til vores markeder.
Borgmester Erik Flyvholm fra Lemvig Kommune, var også begejstret efter Barnier´s besøg, som han kaldte fantastisk. For det var selveste hovedpersonen omkring Exit-aftalerne med Storbritanien der efter møder i København med Statsminister Lars Løkke Rasmussen og foskellige hovedorganisationer, alligevel tog sig tid til at komme til Thyborøn, for at samle viden og informationer ind til de Exit-møder, som vil være altdomminerende i Michel Garnier´s kalender i de kommende måneder.