Ny analyse fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet (IFRO) har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet, mener at Brexit kan koste danske fiskere op imod 800 millioner i tabt fiskeri.
De dystre forudsigelser kommer fra professor Peder Andersen, der er medforfatter til analysen og han mener ikke at netop dette udfald af Brexit, er helt urealistisk og usandsynligt, selvom det er »Worst case scenario«.
Rapporten baserer sig på et scenarie med to antagelser:
- Første scenarie, hvis forhandlingerne mellem EU og Storbritannien ender i et ultimativt hårdt Brexit, hvor danske fiskere end ikke får lov at fiske i UK farvande
- Andet scenarie, hvis fiskerne ikke efterfølgende får mulighed for at fange de samme arter i andre farvande inden for EU.
Et fuld stop fra briternes side, vil være værst for vores pelagiske fartøjer, der primært fisker stimefisk som makrel og sild samt proteinfisk som tobis fra de britiske farvande.
»Derfor er det de helt store fartøjer og fiskeriet, det kommer til at gå ud over. Det rammer ikke dem, der fisker rødspætter, torsk og den slags,« forklarer Peder Andersen videre og fortsætter, at trods de dystre forudsigelser, behøver de danske forbrugere ikke være nervøse for nogen nævneværdige prisstigninger.
I en kommentar til undersøgelsen, siger landets fiskeriminister Karen Ellemann (V), at resultatet ikke kommer bag på hende, »Regeringen har lige fra starten sagt, at det danske fiskeri kan være blandt de erhverv, som bliver hårdest ramt af Brexit. Dette bekræftes også her af analysen.« Hun fastholder dog, at regeringen stadig arbejder hårdt på at mindske fiskernes Brexit-regning.
Karen Ellemann understreger videre, at de danske fiskeriinteresser er en yderst vigtig prioritet for regeringen. Noget der arbejdes meget målrettet på, sammen med de andre berørte lande i EU, netop for at fastholde de danske fiskerimuligheder og den fortsatte adgang til de britiske farvande.
Regeringen med Fiskeriministeren håber naturligvis på et fortsat godt fremtidigt samarbejde om fiskeriet og med en bæredygtig forvaltning af fælles bestande mellem EU og Storbritannien, slutter ministeren.