Færøerne og Skotland bør etablere et tættere samarbejde, udtaler den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender Poul Michelsen, efter en rejse til Skotland.
Efter den færøske politikers mening, har Skotland brug for nye handelspartnere, når Storbritannien træder ud af EU i 2019 og én af disse, kunne sagtens være Færøerne.
Øget Nordatlantisk samarbejde
Det var ellers Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon der havde inviteret landsstyremanden for udenrigs- og erhvervsanliggender Poul Michelsen til Skotland, hvor de begge deltog i »Arctic Circle Forum« i Edinburgh. Her blev der under et møde mellem de to, diskuteret mulighederne for et kommende samarbejde på handels- og fiskeriområdet.
Poul Michelsen fortæller videre til det færøske nyhedsbureau, »Sturgeon og jeg var enige om, at forbindelsen på erhvervs- og kulturområdet bør styrkes. Vi kan lære meget af hinanden. Førsteministeren viste også stor interesse for forfatningsforslaget og færøske udenrigsforhold. Det er min opfattelse, at Færøerne på mange måder er et forbillede for skotterne.«
Poul Michelsen benyttede ved samme lejlighed muligheden for at henvise til den nye samarbejdsaftale, der er mellem Grønland og Island samt Færøerne, som en mulighed for et kommende og lignende samarbejde med Skotland, efter briternes udtræden af EU.
Kigger mod nord
Nicola Sturgeon sagde i sin tale på »Arctic Circle Forum«, at Skotland har øjnene rettet mod nord, når det drejer sig om fortsat at have, både en dynamisk økonomi, men også et velfungerende samfund. De komplicerede forhandlinger der forestår ved Storbritanniens udtræden af det Europæiske samarbejde vil fremover have enorm betydning for kyststatsforhandlingerne om kvotefordeling m.m.
At der allerede er kommet gang i sonderingerne før det endelige Brexit, kunne man allerede se i august måned, da den britiske fiskeriminster Michael Gove, for aller første gang besøgte Færøerne, med det mål at iscenesætte Storbritannien som kommende kyststat i forhandlingerne om Nordatlanten.
Møder og forhandlinger der gerne for Færøerne skulle munde ud i en frihandelsaftale med de britiske øer.