Et spørgsmål, som forstanderen Claus Henry Hansen fra Fiskeriskolen i Thyborøn, på årets Fiskerikonference i Lemvig også kunne have stillet forsamlingen og besvaret ved samme lejlighed, da han sammen med tre elever fra Skolen havde fokus på det at være fiskerielev, med indlægget »Hvad vil de unge have«.
Under overskriften »Online« fik de fremmødte, til årets møde mellem fiskerene og fiskeri-erhvervene samt organisationerne, forklaret hvilket elev-materiale, man som skoleleder står med i dag.
En Zappe-generation beskrives generelt som unge der zapper sig gennem livet, med ofte skift af tv-kanaler, en generation hvor dét at være online er vigtigst og smartest. At være på mht. youtube, facebook, snapschat, instagram og twitter m.m. fylder og hvor mobilen også er nerven, en livline mellem venner og familie. De er vant til at dele, næsten alt på nettet lige nu og her og gerne med hele verden. De tænker globalt og tilpasser sig hurtigt nye omgivelser. Men det er også en generation der kritisk, kun følger de talspersoner de gider lytte til. De er opvokset i et familie-demokrati, hvor de er blevet hørt og ofte fået deres vilje.
Forskellige unge med forskellige forventninger
Det er de unge der stiller krav, de er hurtige og ambitiøse, med en forestilling om, at arbejde og uddannelse er til for dem og ikke omvendt. Modsat andre unge, der gemmer sig bag en face, de usikre og tvivlende. Unge med ondt i selvværet og med en social arv og mange gange uden støtte hjemmefra. Unge der skal motiveres, så troen på egne værdier og fremtidsmuligheder kommer frem. Forskeligheden her er udpræget.
Forventningsafstemning
Med dette in mente, har Claus Henry Hansen igennem mange år som skoleleder for unge, spurgt ind til – Hvorfor vil du være fisker? Og svarene her har nogenlunde været enslydende, med en forudfattede mening om hvad der var vigtigst inden de startede i erhvervet som fisker. Mange begrunder det med spænding og udelivet, men også friheden og drømmen om det frie erhverv samt det fysiske arbejde og sidst, men ikke mindst lønnen. Dette forventningsafstemmes når eleven efter et år i erhvervet igen bliver spurgt. Her er prioriteringerne fuldstændigt ændret, for nu vægter man istedet ansvar og struktur på ens hverdag samt at lære nyt med en udvikling for øje. Men også kammeratsskabet og fællesskabet nævnes som en væsentlig prioritering. Overraskende nok er tidligere ønsker om spænding og en stor løn, næsten trukket helt ud af billedet, når først den unge har fisket et stykke tid. Det forsvinder selvfølgeligt ikke helt, men prioriteres ikke som vigtigst længere. Eleverne her, er på blot et år næsten nået hele vejen, fra at være ung og uerfaren til at være helbefaren, fisker.
Faglighed og stolthed over erhvervet
Så hvordan taler vi fiskeriet op, også når det gælder vores kommende nye fiskere. Fiskere som der gerne skal komme mange flere af i fremtiden. det er en fælles opgave, understreger Claus Hansen, som med de rigtige gode historier om fiskeriet, også vil give de nye kommende fiskere en faglighed og dygtighed, som man kan være stolte over. Men det kræver et målrettet indsats og samarbejde over hele linjen, fortalte forstanden videre, lige fra skole / hjem samarbejdet over til dialogen og samarbejdet med skipperne og fiskeriforeningerne, så uddannelse og krav kan følges ad. Skab en ungdomskultur med elevforening eller lignende, der binder det hele fornuftigt sammen for den nye unge fisker.
Gør det spændende og interessant. For mulighederne er mange i et fag hvor man arbejder og har at gøre med nogen af branchens største og mest kraftfulde motorer overhovedet og hvor nørdet elektronik, bare er fedt grej hele vejen rundt. Lige noget for en ung mand eller kvinde, der med de gode udfordringer, er klar til at tage hele springet ud i et liv som fisker.
Så når tilbud og muligheder erhvervsmæssigt tiltrækker, så er det fordi relationerne fastholder. Styrk dette og mange flere vil søge fiskerierhvervet og vælge fiskeriet som deres fremtidige levevej, er fiskeriskolens forstanders pointe.
Opfordringen faldt under Claus Henry Hansen´s indlæg på Fiskerikonferencen 2019 i Lemvig. Efter forstanderen netop havde sagt tillykke til 30 nye unge fiskere i Thyborøn, der med det blå bevis i hånden, nu begiver sig ud i fiskeriet og dets hverdag. Men allerede nu står 93 nye unge kandidater klar til at tage uddannelsen som erhvervsfisker op. Men som forstanderen i forvejen er garant for, så skal en succes følges op, så opfordringen efter Claus Hansen havde afsluttede sit store powerpoint indlæg var, at der gerne skal endnu flere unge ind i uddannelsen og melde sig under fanen som kommende nye fiskere.